У МОЗ мають намір припинити фінансування пацієнтів, які не уклали декларацію з лікарем

Читать на русском
МОЗ уже з 1 квітня хоче припинити повне фінансування пацієнтів, які ще не уклали декларацію з лікарем.

МОЗ уже з 1 квітня хоче припинити повне фінансування пацієнтів, які ще не уклали декларацію із лікарем.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Сегодня».

Декларації з лікарями підписали понад 26 млн українців – МОЗПонад 26 мільйонів українців вже підписали декларації зі своїм лікарем, підрахували в Міністерстві охорони здоров'я.

Зелений і червоний списки

Зараз усі пацієнти терапевтів, сімейних лікарів і педіатрів поділені на два списки — «зелений» та «червоний». Перший складається з людей, які вже встигли укласти декларації з вибраними докторами. На сьогоднішній день, за даними Нацслужби здоров'я, це встигли зробити майже 26 млн українців. Решта входять у другий список. Однак у МОЗ зазначають: пацієнтів із «зеленого» списку з кожним днем стає все більше. Наприклад, лише за два тижні березня декларацій укладено на 815 тисяч більше, ніж у лютому, а в лютому — на 1,17 млн більше, ніж у січні.

«Це вимагає збільшення фінансування закладів охорони здоров'я, які працюють за «зеленим» списком, і скорочення для тих, хто працює по «червоному», – говорять чиновники.

Жорстка економія

Щоб вирішити цю проблему, МОЗ пропонує змінити правила фінансування. Сьогодні за одного пацієнта з обох списків лікар отримує 370 грн на рік. Якщо Кабмін прийме ініціативу медчиновників, вже з 1 квітня за людину з «червоного» списку лікарі отримуватимуть по 120 грн в рік. Раніше планувалося, що таке зниження відбудеться тільки 1 липня. У міністерстві зазначають — цей крок дозволить заощадити 360 млн грн, які підуть на фінансування «зеленого» списку. Правда, кажуть чиновники і про ризики:

«Це підштовхне медустанови, які ще не уклали договори з Нацслужбою здоров'я, укласти їх як можна швидше або шукати інші джерела фінансування».

Невигідний список

Один зі столичних терапевтів, на умовах анонімності, розповів про можливі негативні наслідки такого рішення:

«Лікаря куди вигідніше буде приймати пацієнтів з деклараціями, а людям з «червоного» списку говорити, що все розписано на кілька годин вперед, а потім треба йти додому до пацієнта. Різниця в оплаті хоч і не велика, але вона все одно є».

Медексперт Зоряна Черненко заспокоює: допомогу отримають всі.

«У нас закони говорять, що кожен українець має право на медичну допомогу. І тільки інший закон може це право обмежити, а не постанова Кабміну. Якщо хтось порушить цю норму, то йому буде загрожувати кримінальне переслідування за ненадання медичної допомоги».

Нагадаємо, раніше стало відомо, що безкоштовні ліки в Україні можна буде отримати тільки за електронною рецептом. Тобто ті, хто досі не «прикріпився» до певного лікаря, скористатися безкоштовною держдопомогою не зможуть.

Також кабінет міністрів України на засіданні в середу, 6 березня, затвердив план боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Тому антибіотики в Україні продаватимуть лише за рецептом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: