Карта ООС: ситуація на сході України на 10 лютого

Читать на русском

Ситуація на сході країни на 10 лютого 2019 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

За вчорашню добу Штабом операції Об’єднаних сил нараховано десять фактів відкриття російсько-окупаційними військами вогню в бік позицій українських підрозділів. У п’яти випадках окупант застосував міномети заборонених калібрів.

Внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби на сході України, троє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил зазнали поранень. Наші військові лікарі повідомляють, що стан здоров’я поранених бійців задовільний, їх життю ніщо не загрожує.

Водночас, як інформує наша розвідка, 9 лютого двох бойовиків зі складу російсько-окупаційних військ було ліквідовано, та двох поранено. Окрім того, за уточненими даними штабу операції, 8 лютого було знищено бойову машину піхоти противника.

Напрямки:

Луганський напрямок

П’ять разів противник відкривав вогонь в бік наших оборонних позицій у смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання, у тому числі тричі – з мінометів калібру 120 та 82 мм.

Найгарячіше було в районі с. Кримське, яке вчора двічі потрапляло під ворожий вогонь.

Спочатку, о 08:10 противник відкрив вогонь в бік тамтешніх українських позицій з мінометів 82-го калібру, випустивши 6 мін. Вогонь вівся зі сторони н.п.Сокільники.

Згодом, о 10:40 російсько-окупаційні війська вдруге обстріляли оборонців Кримського, цього разу вогонь з автоматичних гранатометів та кулеметів великих калібрів вівся зі сторони с. Жолобок. На обидва ворожі обстріли наші захисники зреагували миттєво, завдавши противнику вогню у відповідь, без застосування мінометів.

Іншою «гарячою точкою» у смузі дій цього напрямку стало с. Новотошківське, яке також було обстріляне двічі, і де противник також застосував озброєння заборонених калібрів.

Перший обстріл Новотошківського зафіксовано о 15:45. Тоді бойове протистояння тривало майже годину, окупант вів вогонь переважно з піхотної зброї, зокрема гранатометів АГС та стрілецької зброї. Наразившись на адекватну відповідь від військовослужбовців Збройних Сил України, і усвідомивши безуспішність своїх дій, російсько-окупаційні війська, після невеликої перерви, вирішили здійснити повторний обстріл українських позицій біля Новотошківського, застосувавши при цьому більш «ефективну» зброю.

Так, рівно о 17:50 ворог завдав в бік згаданого населеного пункту мінометного вогню. Обстріл вівся з н.п. Донецький. Цей вогневий наліт був доволі потужним, і тривав сорок хвилин. Тоді наші військовослужбовці нарахували десять розривів мін 120-го та 15 снарядів 82-го калібру. Мінометний вогонь противник супроводжував пострілами з озброєння БМП та гранатометів.

Черговим населеним пунктом, де вчора противник турбував вогнем наших захисників було с. Травневе.

Так, о пів на другу дня українським військовослужбовцям, які обороняють це селище довелося належним чином відреагувати на прицільний ворожий обстріл з автоматичних та ручних гранатометів.

Тоді, влучним вогнем у відповідь наші бійці придушили вогневу активність знахабнілого противника, і змусили його до кінця доби більше вогонь у цьому районі не відкривати.

Таким чином, вчора на Луганському напрямку ворог порушив режим припинення вогню п’ять разів, щоразу отримуючи адекватну відповідь від наших бійців.

Донецький напрямок

Тут, у смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід», вчора противник порушив режим припинення вогню також п’ять разів, і вкотре застосував міномети заборонених калібрів.

Бойові дії там почалися з ранкового мінометного обстрілу с. Піски, якого противник завдав о 09:30 зі сторони «Вольвоцентру». Після цього на Донецькому напрямку запанувала тиша, яка тривала до обіду.

Вже о пів на третю дня окупант обстріляв з кулеметів та стрілецької зброї позиції Об’єднаних сил на підступах до с. Чермалик. Наші військовослужбовці відповіли противнику вогнем з піхотної зброї.

Через годину російсько-окупаційні війська активізувалися в районі Павлополя, де відкрили вогонь з кулеметів та СПГ, на що також отримали відповідь від наших оборонців.

Згодом, о 16:40 військовослужбовці Збройних Сил України, які обороняють Авдіївку нарахували в районі своїх позицій розриви шести ворожих мін 82-го калібру.

Цього підступного обстрілу ворог завдав з боку окупованої Яковлівки.

Вже надвечір було зафіксовано п’ятий, і останній обстріл, що стався вчора на Донецькому напрямку. Так, з 17:00 до 17:20 російсько-окупаційні війська здійснили кілька пострілів з СПГ в сторону оборонних позицій Об’єднаних Сил, обладнаних неподалік Старогнатівки.

Таким чином, всього десять разів за добу противник порушив режим припинення вогню по всій лінії зіткнення, випустивши, у тому числі, чотирнадцять мін 120-го та 27 мін 82-го калібру.

Вісім разів наші захисники вживали заходів щодо придушення вогневої активності противника, однак, не порушуючи при цьому домовленостей щодо заборони застосування зброї великих калібрів.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 10 лютого

Станом на 12:00 в районі відсічі та стримування російської агресії у Донецькій та Луганській областях випадків порушення режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ поки не фіксувалося, втрат у лавах українських військ немає.

Слава захисникам України! Слава Україні!

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: