Карта ООС: ситуація на сході України на 4 лютого

Читать на русском

Ситуація на сході країни на 4 лютого 2019 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

За вчорашню добу в Штабі операції Об’єднаних сил задокументовано дев’ять фактів відкриття російсько-окупаційними військами прицільного вогню в бік опорних пунктів українських військ, у двох випадках противник застосував зброю забороненого калібру.

Загалом дев’ять разів противник порушив режим перемир’я в районі проведення операції Об’єднаних сил за добу, що минула, випустивши, у тому числі, шістнадцять мін калібру 82 мм.

На найбільш небезпечні провокації з боку окупантів наші захисники вживали заходів щодо придушення вогневої активності противника.

Внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби на сході України, жоден військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил не загинув, і не дістав поранень.

За даними нашої розвідки, 3 лютого трьох окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було ліквідовано.

Напрямки:

Луганський напрямок

У смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання вчора сталася більшість випадків недотримання російсько-окупаційними військами режиму перемир’я. Сім разів противник відкривав вогонь в бік наших оборонних позицій, у тому числі двічі з мінометів великого калібру.

Обстріли почалися у другій половині дня. Перший відбувся о 14:30 в районі Новотошківського, коли окупант, з боку н.п. Донецький відкрив вогонь з кулеметів та стрілецької зброї.

Тоді наші військовослужбовці застосували у відповідь аналогічну зброю.

Згодом, о 14:40 противник відкрив вогонь з гранатометів різних типів та стрілецької зброї на підступах до с. Хутір Вільний. Обстріл, що тривав півгодини, вівся зі сторони н.п. Золоте-5. Тоді противник застосував практично усі зразки ручних та автоматичних гранатометів, зокрема гранатомети СПГ, АГС, РПГ та підствольні – ГП-25.

У відповідь на цю провокацію наші захисники відкрили адекватний вогонь у відповідь з чергових штатних засобів, що змусило ворога вже о 15:10 припинити обстріл.

Однак через десять хвилин противник активізувався на іншій ділянці протистояння. Йдеться про с. Зайцеве, в районі якого наші військовослужбовці були змушені реагувати на прицільний ворожий обстріл з автоматичних та ручних гранатометів.

Наступним населеним пунктом, де російсько-окупаційні війська відкривали прицільний вогонь в бік наших оборонців, стало с. Луганське. Там, з 16:45 до 17:00, зі сторони н.п.Лозове ворог здійснив серію пострілів з автоматичних гранатометів АГС.

Вже надвечір наші військовослужбовці, які виконують бойові завдання в районі Кримського, зафіксували два ворожі обстріли з мінометів калібру 82 мм. Першого вогневого нальоту противник завдав о 19:10 зі сторони н.п. Донецький.

Другий стався рівно о 20:00 – тоді російсько-окупаційні війська відкрили мінометний вогонь з напрямку с. Сокільники.

В обох випадках противником було випущено по вісім мін згаданого калібру.

Завершилися бойові дії на Луганському напрямку в темну пору доби, в районі с. Золоте-4. Там нашим військовослужбовцям довелося реагувати на агресивні дії противника, коли той обстріляв наші позиції з гранатометів РПГ.

Нагадаємо, що всього вчора на Луганському напрямку сталося сім ворожих обстрілів, на більшість з яких підрозділи Об’єднаних сил відривали вогонь у відповідь, без застосування заборонених калібрів.

Завдяки бойовим навичкам наших захисників, а також добре обладнаним оборонним позиціям, вчора на Луганському напрямку Об’єднані сили втрат не понесли.

Донецький напрямок

Там вчорашня доба пройшла значно спокійніше, хоча противник все ж не втримався від застосування зброї, двічі відкривши вогонь в бік наших військових з піхотного озброєння. Сталося це надвечір, в районі населених пунктів Павлопіль та Новоселівка. Ворожі обстріли були прицільними, однак, в цілому суттєвої загрози не несли, тому військовослужбовці Збройних Сил України на зазначені провокації противника не реагували.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 04 лютого

Станом на 12:00 в районі відсічі та стримування російської агресії у Донецькій та Луганській областях зафіксовано один випадок порушення режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ. Факт застосування противником зброї зафіксовано о 10:25 ранку в районі н.п. Хутір Вільний.

Упродовж майже години, зі сторони с. Золоте-5 окупант випустив в бік українських позицій дванадцять мін 82-го калібру, та вів прицільний вогонь з гранатометів АГС та кулеметів.

У відповідь наші захисники відкрили вогонь з чергових вогневих засобів, без застосування забороненої зброї.

Станом на зараз ворожий обстріл припинився, втрат у лавах українських військ немає, ситуація цілком контрольована підрозділами зі складу Об’єднаних сил.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: