Перехід на чотириденний робочий тиждень: чи потрібно це Україні

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі запропонували перейти на чотириденний робочий тиждень. Так, психолог Вортонської школи бізнесу при Пенсільванському університеті Адам Грант, а також економіст і історик Рутгер Брегман підтримали ідею скорочення робочих днів. «У нас є хороші експерименти, які демонструють, що при зниженні тривалості робочого часу люди можуть ефективніше зосередити увагу, їхня працездатність залишається такою ж, при цьому якість і креативність найчастіше зростають. І вони більш лояльні до організацій, які готові проявити гнучкість щодо життя поза роботою», – пояснив Грант.

«Слово і Діло» вирішило поцікавитися, чи прийнятна така ініціатива для України?

Економіст, аналітик Борис Кушнірук зазначив, що перехід на скорочений робочий тиждень можливий, лише якщо дивитися з оптимістичної точи зору та віри в світле майбутнє.

«Так, із точки зору світлого майбутнього, скорочення робочого часу виглядає привабливо. Однак життя більш строкате з точки зору сьогодення. Перегони за лідерство, як правило, виграють ті країни, де населення важко працює. Яскравий приклад – Китай», – підкреслив Кушнірук.

За його словами, Китай – приклад економічно розвинутої країни, але робочий день там навіть не 8 годин і не 5 разів на тиждень.

«Є приклади, коли звичайна китайська сім’я винаймає квартиру, а діти живуть у бабусі з дідусем поза містом, при цьому сім’я має п’ять вихідних на півроку. Робочий день щодня по 14 годин. Це реальність тих країн, які мають економічний розвиток», – пояснив він.

«Хтось мріє про легкий чотириденний робочий тиждень, хтось – про те, що буде при цьому безумовний дохід, який усім роздадуть, адже десь там уже ухвалили таке рішення, десь країни вже започаткували такий перехід, але чомусь ніхто не задається питанням, наскільки ці країни мають шанс для розвитку та що з ними буде», – резюмував Борис Кушнірук.

Нагадаємо, 11 січня 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв найближчим часом замінити модель фінансування служби зайнятості на модель підтримки створення робочих місць.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: