Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександра Кужель

Читать на русском
Олександра Кужель виконала лише 29 відсотків своїх обіцянок. Ще не домоглась ухвалення закону про імпічмент президента та зняття недоторканності з нардепів.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександра Кужель (фракція «Батьківщини»).

Кужель була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Зараз депутат також є заступником голови парламентського комітету з питань промислової політики і підприємництва. За час своєї каденції Кужель дала 41 обіцянку (включаючи передвиборні обіцянки партії, за списками якої вона пройшла до Ради), 12 із них виконала (29%), а 11 – провалила.

23 лютого минулого року «Укрзалізниця» підписала договір з американською компанією General Electric Transportation на суму понад 1 мільярд доларів про постачання дизельних тепловозів, їх локалізацію та обслуговування. За кілька днів Кужель пообіцяла направити запит до Державної аудиторської служби для перевірки можливого завищення вартості угоди. «Потрібно написати до аудиторської служби, щоб вона перевірила (вартість купівлі – ред.). Я обов'язково зроблю запит, я вам обіцяю, й надам відповідь, яку отримаю», – запевнила депутат. Але за кілька місяців Кужель запит так і не направила. Відзначимо, що ми не в курсі, чи направляла депутат звернення з цього приводу. Але з огляду на, що запит і звернення, відповідно до закону України, не одне і теж, обіцянка в будь-якому разі не виконана.

У березні 2017 року Кужель запевнила, що «Батьківщина» не дозволить перекласти фінансове утримання шкіл та фельдшерсько-акушерських пунктів на бюджети місцевих громад. Для цього фракція запропонувала до бюджету поправку, що передбачає повне фінансування первинної медицини з держбюджету. Але поправку в Раді не підтримали, в підсумку фінансове утримання шкіл та ФАПів було частково переведене на бюджети місцевих громад. Тож обіцянка не виконана.

Крім того, народний депутат провалила обіцянку домагатись ухвалення закону про проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими списками. У листопаді 2017 року Рада ухвалила за основу проект Виборчого кодексу, який передбачає механізм обрання депутатів за системою відкритих пропорційних списків, але Кужель не голосувала за документ.

У вересні 2017 року Кужель пообіцяла підготувати законопроект про створення зони пріоритетного розвитку на Донбасі. З цією обіцянкою вона успішно впоралася: вже за два місяці до Раду внесли законопроект про внесення змін до закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» з відновлення можливостей розвитку малого й середнього бізнесу з використанням позикового фінансування на території проведення АТО. Одним із його авторів є Кужель. Закон був ухвалений і підписаний президентом України.

Виконала нардеп передвиборчу обіцянку «Батьківщини» створити мережу «універсамів адміністративних послуг», щоб громадяни в одному місці могли отримати пакет послуг від держави. Кужель проголосувала за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», який передбачає розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, а також вдосконалення процедур та умов надання адміністративних послуг.

Підтримала Кужель законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції», згідно з яким уся інформація про майно чиновників має бути у відкритому доступі. А в разі виникнення сумнівів щодо легальності його походження передбачена можливість вимагати звіт. Таким чином, депутат виконала відповідну програмну обіцянку.

У процесі виконання в Кужель залишаються ще 18 обіцянок. Зокрема, вона вже запевнила, що після приходу до влади «Батьківщини» будуть анульовані й переукладені всі договори з Міжнародним валютним фондом.

Також Кужель обіцяла, що «Батьківщина» не голосуватиме за законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», якщо в ньому буде пункт про особливий статус Донбасу. Законопроект вже понад три роки чекає на розгляд у парламенті.

Має парламентар виконати передвиборчу обіцянку партії домогтись ухвалення закону про імпічмент президента. Кілька депутатів від фракції вже реєстрували законопроект «Про порядок імпічменту президента України», який зняли з розгляду в 2016 році. Чекає на розгляд у сесійній залі законопроект «радикалів» «Про спеціальну тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з розслідування справи про усунення президента України з посади в порядку імпічменту». Тож поки обіцянка все ще в процесі виконання.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: