Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юрій Павленко

Читать на русском
Павленко виконав 17 відсотків обіцянок. Він має намір зберегти свято 8 березня й подати законопроекти про охорону материнства та дитинства.
Юрий Павленко

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юрій Павленко (фракція «Опозиційного блоку»).

Павленко вперше пройшов до Верховної Ради в 2002 році й був народним депутатом трьох скликань поспіль. На позачергових парламентських виборах у 2014 році він пройшов у листопаді 24-м номером у списку «Опоблоку». Зараз є членом комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики. За час політичної кар'єри Павленко дав 56 обіцянок, з яких 13 виконав, а 22 – провалив. Щодо поточної каденції, то він дав 47 обіцянок, з яких 8 виконав (17%), а 18 – провалив.

Після голосування за бюджет-2018 у Раді побоювалися, що депутати розслабляться й проігнорують останнє засідання року, а відтак, зірвуть розгляд законопроекту про деокупацію Донбасу. Тоді Павленко запевняв, що фракція «Опоблоку» буде працювати.

«Наша фракція налаштована працювати до останнього пленарного дня цього року. Особисто я обов'язково буду на засіданнях, наскільки я знаю, мої колеги з фракції – теж. А ось те, що коаліція вже могла розбігтися по морях, ось цього не виключаю», – сказав народний депутат.

Однак 22 грудня 2017 року, згідно з письмовою реєстрацією, в залі засідань парламенту з невідомих причин був відсутній 21 депутат фракції «Опоблоку». Хоча сам Павленко був присутній на засіданні, обіцянку він усе одно провалив.

Не виконав Павленко обіцянку чотирирічної давнини домогтись ухвалення законопроекту про підтримку позашкільної освіти.

«Ми внесемо до парламенту законопроект про підтримку позашкільної освіти. Він буде в пакеті наших першочергових законодавчих ініціатив. Турбота про дітей і створення належних умов для їхнього фізичного, естетичного та культурного розвитку – першочергове завдання нашого блоку», – заявив він.

Проте ані сам народний депутат, ані його колеги з фракції так і не зареєстрували жодної законодавчої ініціативи на тему позашкільної освіти.

Аналогічна доля обіцянки Павленка, яку він дав у серпні 2015 року, про те, що найближчим часом «Опоблок» ініціює ухвалення низки законопроектів щодо розвитку молодіжної політики. Відтоді «опоблоківці» не подали жодного законопроекту на обіцяну тематику.

Впорався нардеп із запевненням, що незважаючи на закриття доступу до російських соцмереж, «Опоблок» продовжить вести свої сторінки «ВКонтакте» та «Однокласниках».

«Указ президента, який дав зелене світло рішенню РНБО, стосується провайдерів, а не звичайних громадян. Уже зараз мільйони наших громадян заходять до цих соцмереж через анонімайзери або іншим способом. Наша партія завжди була зі своїми виборцями. Ми й надалі продовжимо спілкуватися в усіх соціальних мережах», – заявив він.

Сторінки «Опоблоку» в соцмережах «ВКонтакте» та «Однокласники» активні, на них періодично оновлюється інформація. Посилання на них викладені на сторінці партії в Facebook.

Також Павленко виконав обіцянку про те, що «опоблоківці» не підтримають реформу охорони здоров'я, оскільки вважають її неконституційною. В жовтні 2017 року фракція не дала жодного голосу на підтримку законопроекту «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який був ухвалений у цілому.

Як і обіцяв нардеп, «Опоблок» оскаржив у Конституційному суді України указ президента про запровадження санкцій проти російських IT-компаній. Відповідне подання зареєстрували в КСУ 23 травня 2017 року. Під документом свої підписи поставили всі члени фракції, а також шість нардепів від групи «Відродження» та позафракційний Яків Безбах.

До кінця каденції Павленко має виконати ще 21 обіцянку. В грудні 2018 року він заявив, що надішле депутатський запит щодо петиції про утиск свободи слова та санкцій проти телеканалів «112 Україна» та NewsOne.

«Я готовий надіслати це звернення до Адміністрації президента відповідним депутатським запитом як член профільного комітету. Тому що тут уже потрібно реагувати й через депутатські інструменти», – заявив він під час одного з ефірів на NewsOne. Відзначимо, що 9 жовтня 2018 року на сайті офіційного інтернет-представництва президента України була зареєстрована петиція щодо недопущення придушення свободи слова в Україні та застосування санкцій до телеканалів «112 Україна» та NewsOne.

Ще Павленко пообіцяв, що 8 березня залишиться вихідним днем: «Поки «Опозиційний блок» є у Верховній Раді, 8 березня є й буде вихідним днем».

Влітку 2018 року нардеп пообіцяв, що коли «Опоблок», пройшовши до Ради, сформує більшість, один із перших законів, який внесе політсила, стосуватиметься захисту материнства та дитинства.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: