Ембарго на імпорт товарів з РФ. Що це дасть та яка галузь є критичною?

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Критично важливими для Росії є добрива та хімічна продукція. Тут РФ користується принципом недобросовісної конкуренції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, оцінюючи рішення Кабміну продовжити ембарго на імпорт товарів із РФ.

«Своїм хімічним комбінатам РФ постачаяє набагато дешевший, ніж українським, а потім завалює Україну своїми добривами, які дешевші за наші. Більшість цих товарів постачаються контрабандним шляхом, поза митним простором України. Поступово такими кроками РФ намагається знищити нашу хімічну промисловість», – зазначив Буздуган.

За його словами, для України вкрай важливо зберегти й захистити власну хімічну промисловість.

Фактично, зараз є три галузі, які дають нам валюту, – зерно, металургія та хімія, додав експерт.

«Щодо металургії, то РФ є нашим конкурентом, але в цій ситуації маємо продажі за кордон, а ось хімічна галузь – те, що Україна споживає сама. Близько 80% добрив в Україні російські. В умовах, коли є потреба в добривах, а РФ постачає їх нібито дешевше, ніж власні, то, на перший погляд, складається враження, що все добре. Однак у реальності ми ризикуємо втратити хімічну галузь», – уточнив він.

«Тому це не просто ембарго, а спроба врятувати хоча б те, що в нас залишилося», –- резюмував Юрій Буздуган.

Торгівля з окупантом: що Україна досі продає та купує в Росії?Попри 3,5 роки війни, українсько-російські економічні відносини все ще досить жваві: експортуємо метал, імпортуємо нафтопродукти... І не тільки.

Нагадаємо, заборона на російські товари була запроваджена з 10 січня 2016 року. Наразі рішення продовжили до 1 січня 2020 року.

До переліку російських товарів, які потрапили під українське ембарго, входять м'ясо, риба, крупи, зерна, хлібобулочні вироби, горілка, пиво, сигарети, кондитерські вироби, корми, низка хімікатів і залізничного устаткування.

Раніше ми писали, що Україна досі продає та купує в Росії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: