Дефіцит Пенсійного фонду буде ще 7 років. Як вийти з кризи?

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

Подібні заяви, визначені терміни – порожні балачки, за які ніхто не понесе відповідальності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина, оцінюючи заву прем’єра про те, що дефіцит ПФУ зберігатиметься ще 7 років.

«В Україні ситуація, коли податків та факторів відособлення, таких як ЄСВ, більше, ніж зарплати. Це все закладено в ціни, й коли покупці виходять на ринок із тим, що вони отримали як заробітну плату, то стає зрозуміло, що товари перенасичені податками. Зобов’язання нерівні. В цій системі ніколи не можна буде звести кінці з кінцями», – зазначив Щербина.

Через сім років буде інший Кабмін, інший прем’єр, а, можливо, вже й за рік, але сенс у тому, що ситуація не зміниться доти, доки не буде нормалізований перерозподіл праці, підкреслив він.

«Людина йде на роботу для того, щоб платити податки, ЄСВ, працювати собі на пенсію, до якої вона може не дожити. Яким має бути перерозподіл праці, визначено ще на початку минулого століття. Пізніше була виведена крива Лаффера, яка також чітко ілюструє, що не можна відбирати більш ніж третину», – пояснив експерт.

За його словами, саме через те, що на сьогодні податкове навантаження дійшло до 120% щодо джерела фінансування, ми маємо таку ситуацію з ПФ.

«Тому такі заяви, визначені терміни – це балачки, що спираються на цифри, про які ніхто нічого не знає й не понесе відповідальності», – уточнив фахівець.

Для того, щоб нормалізувати ситуацію, потрібно усунути в законодавстві низку податкових вимог, зокрема щодо ЄСВ, додав він.

«Якщо влада та уряд не можуть ухвалити таких рішень, то потрібно віддати їх туди, де люди хоч щось розуміють, можуть співставляти, скільки потрібно заплатити податків щодо того, що вони заробили. Роботодавець сприймається як найбільший злодій. Це комунізм на найпримітивнішому рівні початку минулого століття», – резюмував Володимир Щербина.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 грудня 2018 року підвищений на 62 гривні – до 1497 гривень.

Нагадаємо, 16 листопада 2018 року віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що з 1 березня 2019 року всі категорії громадян, всі пенсіонери отримають перерахунок пенсії залежно від зміни коефіцієнтів і від базового розміру мінімальної зарплати, за якою розраховуються пенсії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: