Як Путін сам створив собі геополітичну пастку?

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Президент РФ Володимир Путін опинився всередині геополітичного трикутника «Курили-Крим-Кенігсберг».

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Віктор Небоженко, передає «Слово і Діло».

«Путін сам себе загнав у цей божевільний «бермудський трикутник». І вибратися з цього трикутника без втрат путінській Росії буде вкрай складно. А часу в Путіна залишається дедалі менше. Путін сам створив собі цю геополітичну пастку й прискорив події», – зазначив Небоженко.

За його словами, захопивши в 2014 році Крим і Донбас, президент Росії Путін порушив базову цінність сучасного світу – недоторканність післявоєнних кордонів.

Тому в міжнародних відносинах «прокинулися й запрацювали» інші механізми – ізоляція агресора, санкції та перегляд кордонів, констатував він.

«Якщо Росія силою віроломно захопила українські землі – Крим і Донбас, то Японія має повне право справедливо вимагати повернення своїх споконвічних терріторій – Курильських островів. Так само Росії доведеться повернути Німеччині «гордість 1000-річної пруської слави – Кенігсберг», – підкреслив експерт.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

На його переконання, геополітична ситуація навколо путінської Росії складається так, що президент Путін чи його наступники будуть змушені практично одночасно віддавати захоплені землі: Німеччині – Кенігсберг, Україні – Крим, а Японії – Курили. Донбас «повернеться» в Україну трохи раніше за Крим.

Крім того, Росії доведеться компенсувати Україні збитки, додав він.

«РФ доведеться компенсувати збитки Україні з грошей російських олігархів, реквізованих на Заході в межах санкцій і санації, компенсувати величезний збиток, заподіяний під час окупації Криму та Донбасу. Лише після цього Японія та Україна підпишуть мирні договори з Росією», – резюмував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, у вересні 2018 року Путін запропонував Японії укласти мирний договір до кінця року без попередніх умов. Однак секретар Кабінету міністрів того ж дня заявив, що до вирішення територіальної суперечки про Курильські острови Японія не укладатиме мирний договір із Росією.

Днями в Кремлі заявили, що РФ не передасть Японії Курильські острови, якщо це не буде в її національних інтересах.

Додамо також, у липні Володимир Путін під час спільної прес-конференції з Дональдом Трампом заявив, що «питання Криму для РФ закрите».

Як від РФ відвертаються союзники – в нашому матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: