Карта ООС: ситуація на сході України на 20 жовтня

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 20 жовтня 2018 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Передусім відзначимо, що обстановка в районі проведення операції повністю контрольована підрозділами Об’єднаних сил, лінія зіткнення залишається стабільною.

Активність російсько-окупаційних військ була на рівні попередньої доби. Вчора окупанти відкривали вогонь в бік позицій наших військ 16 разів, усі обстріли визначені як прицільні, при цьому ворог тричі застосовував заборонені калібри.

Загалом протягом минулої доби підрозділами Об’єднаних сил зафіксовано 16 ворожих обстрілів, у тому числі три – з використанням мінометів 82-го калібру. Загалом окупант випустив в бік позицій українських захисників майже півсотні мін згаданого калібру.

Минулої доби внаслідок бойових дій жоден український військовий не загинув, один військовослужбовець Збройних Сил України зазнав вогнепального осколкового поранення. Стан здоров’я українського захисника задовільний, наразі він отримує медичну допомогу в одному з військових госпіталів.

І як повідомляє наша розвідка, протягом 19 жовтня, чотирьох окупантів російсько-окупаційних військ було знищено та ще двох поранено.

Напрямки:

Луганський напрямок

За добу що минула зафіксовано лише один факт відкриття вогню в бік наших позицій з боку противника, водночас цей обстріл був із застосуванням мінометів 82-го калібру.

Так, вчора по обіді ворог випустив 22 мінометні снаряди по оборонцям селища Кримське. Вогонь вівся з боку н.п. Жолобок, мінометний вогонь бойовики супроводжували пострілами з автоматичних гранатометів.

Військовослужбовці Збройних Сил України «відповіли» ворогу прицільним вогнем зі штатної зброї. Після цього противник припинив обстріл, і решта доби там минула спокійно.

Донецький напрямок

Переважна більшість випадків порушення перемир’я, а саме 15, сталася вчора тут. Ворожі обстріли там почалися ще вночі, і тривали упродовж дня.

Так, вже з перших хвилин доби, від нуля годин і до третьої ночі окупант зосередив вогонь в районі н.п. Гнутове, Водяне та Авдіївка. Свої вогневі позиції противник облаштував неподалік селищ Пікузи, Ужівка та Крута Балка, звідки і здійснював обстріли наших укріплень з гранатометів, стрілецької зброї а також кулеметів великих калібрів.

Згодом, з шостої ранку і до обіду російсько-окупаційні війська відновили обстріли у згаданих населених пунктах, а також неподалік Лебединського і Троїцького, де також застосували піхотну зброю.

У другій половині дня ворог вів в дію артилерію, завдавши мінометного вогню по оборонцям Авдіївки, загалом випустивши 18 мінометних боєприпасів забороненого 82-го калібру. Цей обстріл вівся з боку окупованої Яковлівки, і тривав близько однієї години – з 16:00 до 17:15.

І вже о 17:30 російсько-окупаційні війська перенесли мінометний вогонь на наші позиції, розташовані біля Гнутового. Упродовж півгодини там розірвалися близько десятка ворожих мін калібру 82 мм.

В інших місцях протистояння Донецького напрямку, зокрема біля селищ Водяне, Павлопіль, Піски, Опитне, Гранітне та Верхнеторецьке російсько-окупаційні війська періодично, із невеликими перервами обстрілювали позиції Об’єднаних сил із застосуванням піхотної зброї. Майже на кожну вогневу провокацію наші військовослужбовці відкривали вогонь на ураження, застосовуючи виключно штатну зброю.

Ситуація на лінії зіткнення станом на сьогоднішній ранок, 20 жовтня

Від початку поточної доби і станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано поки що два випадки порушення режиму тиші з боку російсько-окупаційних військ.

Близько 10:00 ранку противник відкрив вогонь зі стрілецької зброї та протитанкових гранатометів в бік наших оборонних укріплень, розташованих біля Гнутового.

О цій же порі зафіксовано ворожий обстріл в районі Широкіного. Там противник застосував проти наших військових автоматичні гранатомети.

Військовослужбовці Збройних Сил України на ці обстріли не відповідали, суворо дотримуючись режиму припинення вогню.

Від початку доби втрат у лавах Об’єднаних сил немає, ситуація повністю контрольована нашими підрозділами.

У Києві завершилася благодійна акція «дентальна імплантація для учасників бойових дій», яку проводили іноземні партнери

Упродовж п’яти днів на базі Центральної стоматологічної поліклініки Міністерства оборони України українських військовослужбовців оперували міжнародні бригади з Кореї, США, Канади, а також наші стоматологи. Всього працювало 24 професійні лікарі.

Учасникам бойових дій встановлювали дентальні імпланти та проводили реабілітацію зубощелепної системи.

За цей час було прооперовано 68 учасників бойових дій, встановлено 191 дентальний імплант, виконано більше 40 кістково-пластичних операцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: