Чи реально в Україні підвищити мінімальну зарплату до 7700 гривень?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Зрозуміло, що під вибори ми побачимо багато популістичних ідей, кожна з яких претендуватиме на звання «Дурість року». Тут і «Новий економічний курс», і мінімальна зарплата 7700 гривень, і зниження тарифів на комунальні послуги.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав економіст Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

Він акцентував, що часто ті, хто висуває такі вимоги, навіть не ставлять перед собою завдання дати відповідь, як це практично реалізувати та яких очікувати наслідків.

«Якщо говорити про мінімальну зарплату в 7700 гривень, то зрозуміло, що забезпечити це на рівні зарплат бюджетників просто неможливо. Банально в держбюжеті та місцевих бюджетах не буде на це коштів. Про ставлення МВФ та інших міжнародних партнерів до таких ідей навіть говорити складно», – зазначив Кушнірук.

Якщо говорити про бізнес, то для переважної частини малого бізнесу, особливо за межами декількох найбільших за чисельністю міст України, це беззаперечний вирок на знищення, підкреслив він.

За його словами, в малого бізнесу просто не буде коштів для таких зарплат і соціальних виплат на них. Вони будуть змушені або піти в тінь, або ліквідуватися.

Яку мінімальну зарплату отримують в Україні та інших пострадянських країнахМінімальна зарплата в Україні становить близько 132 доларів, в той час як в Латвії - майже 500 доларів.

«Сумно те, що уряд, бізнес замість того, щоб думати, яким чином створити більш інвестиційно привабливі умови для розвитку економіки, змушені постійно ще й реагувати на такі дивацтва, які переважно мають політичний характер», – уточнив експерт.

Ціна товару «робоча сила», як і всіх інших товарів, залежить від попиту та пропозиції, від корисних якостей товару, від співвідношення до інших цінностей в економіці, додав він.

«Тому, наприклад, у країнах із великими цінами на енергетичні ресурси зарплати та доходи населення вищі. Це не відбувається відразу. Завжди спочатку зростає ціна на енергетичні та інші ресурси. Але потім неминуче зростає рівень зарплат та доходів населення», – пояснив Борис Кушнірук.

Нагадаємо, 18 лютого 2018 прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2018 році середня зарплата становитиме близько 10 тисяч гривень.

Також у планах прем’єра підвищити мінімальну зарплату з 2019 року, але до 4170 гривень.

Яку мінімальну зарплату отримують в Україні та інших пострадянських країнах – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: