Держбюджет-2019: що передбачили та як депутати ділитимуть кошторис перед виборами

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Макроекономічні параметри є ключовими. Закладено дещо консервативне зростання в 3%.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи Держбюджет-2019.

«Те, що закладено таке невелике зростання 3% - це непогано. Так, воно не велике, але схоже, що Гройсман намагається зайняти консервативну позицію і боїться робити якісь дуже хороші прогнози, оскільки він бачив, як обпікалися попередні, коли закладали зростання, яке не було отримано. У підсумку, просто не могли виконати бюджет», - міркує Устенко.

За його словами, передбачено також зниження дефіциту Держбюджету з поточних 2,5% ВВП до 2% ВВП і уповільнення інфляції.

«Заслуговує похвали те, що фіксуються начебто як обов'язкові витрати про які говорили раніше на обороноздатність країни», - говорить економіст.

Відносно дрібних параметрів, які очевидно будуть дискусійні пов'язані з видатковою і доходною частинами. Це все буде переглядатися, переконаний експерт.

Він акцентував, що країна входить в пік політичного циклу і навряд чи таке можливо, що наші депутати не будуть піаритися на цьому документі.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

«Для депутатів Держбюджет, його витратні статті завжди засіб піару, а зараз ще більше у зв'язку з політичним циклом. Тому всі макроекономічні параметри, які начебто непогані, за них може і потрібно було б похвалити Кабмін і прем'єра, але ці показники знаходяться в серйозній зоні ризику. Малоймовірно, що вони не будуть піддані ревізії з боку депутатського корпусу», - розповідає Устенко.

Експерт висловив побоювання, що депутати переглядатимуть ще неодноразово статті бюджету, оскільки для цього є кілька мотиваторів.

Він аргументував, що частина депутатів буде намагатися шукати гроші на свої округи, оскільки їм потрібно готуватися до виборів.

Для них, це можливість витягнути гроші собі на вибори, підкреслив експерт.

«Друга частина депутатів просто буде піаритися на цьому документі, тому що потрібно завойовувати політичні бали для своєї сили. Решта будуть вимагати вписати в документ особистісні інтереси і свої забаганки», - припустив експерт.

Тому громадськості потрібно уважно стежити, що відбувається з цим бюджетним процесом, зазначив він.

На його погляд, навряд чи бюджет залишиться в такому вигляді, який є зараз.

«Списи будуть ламатися довго. І якщо попередні бюджети приймалися під «ялинку», то не факт, що з цим буде так само. Швидше навпаки, всі будуть тягнути до самого кінця. Це настільки зараз важливий документ для депутатів, що він буде предметом тотальних торгів», - проаналізував Олег Устенко.

Раніше, «Слово і Діло» аналізувало, як проект бюджету-2019 відрізняється від проекту на цей рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: