Світові ціни на нафту здійснили новий стрибок

Читать на русском
Ціни на нафту зростають у вівторок, 18 вересня, на тлі сигналів того, що Саудівська Аравія не буде вживати заходів для стримування підйому ринку найближчим часом.

Ціни на нафту зростають у вівторок, 18 вересня, на тлі сигналів того, що Саудівська Аравія не буде вживати заходів для стримування підйому ринку найближчим часом.

Як пише «Слово і Діло», вартість листопадових ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 18:15 за Києвом збільшилася на $1,02 (1,31%) - до $79,07 за барель, передає агентство Інтерфакс-Україна.

Ф'ючерси на нафту WTI на жовтень на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) подорожчали до цього часу на $0,99 (1,44%) - до $69,9 за барель.

Саудівська Аравія готова допустити підйом цін на нафту, принаймні, в короткостроковій перспективі, поки ринок пристосовується до наслідків американських санкцій відносно Ірану, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.

За даними джерел, міністр енергетики Саудівської Аравії Халід аль Фаліх і ряд інших саудівських чиновників провели зустрічі з інвесторами, трейдерами та іншими учасниками ринку в Лондоні, Х'юстоні і Вашингтоні для обговорення ситуації на нафтовому ринку.

В ході обміну думками представники Саудівської Аравії дали зрозуміти, що не мають наміру сприяти підйому цін на нафту вище за рівень в $80 за барель, однак вважають, що уникнути їх підвищення на якийсь час, можливо, не вдасться, зазначили джерела.

У майбутні вихідні - 22-23 вересня - відбудеться зустріч міністерського моніторингового комітету ОПЕК+ в Алжирі.

Міністр нафти Ірану Біжан Зангане повідомив, що не братиме участі в ній, оскільки це буде лише зустріч моніторингового комітету. На засіданні буде присутній представник Ірану в ОПЕК Хуссейн Каземпур Ардебілі.

Тим часом ескалація торгового спору між США і Китаєм погіршує перспективи попиту на нафту. У ніч на 18 вересня президент США Дональд Трамп доручив торговому представнику Роберту Лайтхайзеру запровадити нові мита на імпортовані в країну китайські товари вартістю $200 млрд на рік. Ввізні мита набувають чинності з 24 вересня на рівні 10%, але в 2019 році вони можуть бути підвищені до 25%, якщо Пекін не піде на поступки Вашингтону.

Китайський Мінфін, в свою чергу, повідомив, що запровадить відповідні мита на товари американського експорту обсягом $60 млрд в рік також з 24 вересня. Митом в розмірі 10%, зокрема, буде обкладений американський скраплений природний газ (СПГ).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: