Рош Гашана: перші хасиди прибули в Україну

Читать на русском
Перший літак із хасидами, які збираються відзначити єврейський Новий рік на могилі цадика Нахмана в Умані, прибув сьогодні до Одеси.

Рош Гашана цього року святкуватимуть 9-11 вересня, але паломники уже починають прилітати заздалегідь.

Спеціально для хасидів на околиці стоянки аеропорту обладнали туалети та рукомийники, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Думську».

Нацполіція приготувалася до напливу паломників до УманіВ Умані на Черкащині у вересні відбудеться щорічне святкування Нового року за іудейським календарем, в зв'язку з чим в Україні готуються прийняти більше 30 тисяч чоловік з більш ніж 20 країн світу.

Спеціальні служби Держави Ізраїль ретельно стежать за порядком в аеропорту й оберігають своїх громадян від можливих інцидентів. У новому терміналі чергує кілька десятків мікроавтобусів, які відправляються в Умань.

Ринок жваво відреагував на прибуття хасидів. Таксисти пачками продають стартові пакети українських операторів мобільного зв'язку по 10-20 доларів, а обмінний пункт у новому терміналі аеропорту приймає долари США за курсом 25 грн.

У дирекції аеропорту повідомили, що цього року чекають близько 3 тисяч хасидів. За три доби з тель-авівського аеропорту Бен-Гуріон прибудуть 16 авіарейсів.

Нагадаємо, Рабі Нахман із Брацлава народився в місті Меджибожі (нині Хмельницька область України) в 1772 році. Вів праведний спосіб життя, постійно постував, багато подорожував. Останні вісім років життя провів у Брацлаві (Вінницька область). У 1808 році Рабі Нахман захворів туберкульозом, поселився в Умані, де помер і був похований у 1810 році. Відтоді це місто стало центром поклоніння хасидів, куди вони з'їжджаються зі всього світу кожен єврейський Новий рік.

Як писало «Слово і Діло», в Умані на Черкащині щороку у вересні відбувається щорічне святкування Нового року за іудейським календарем.

З кожним роком паломників-хасидів, які прибувають до Умані з різних країн світу, стає більше. У 2016 році зареєстрували понад 30 тисяч вірян, а в 2017-му їх очікували вже на 10 тисяч більше.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: