Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Співаковський

Читать на русском
Олександр Співаковський багато дає обіцянок на тему освіти й науки. Також він запевняв, що не виходитиме з фракції БПП.
Олександр Співаковський

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Співаковський (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Співаковський був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за виборчим округом №182 (Херсонська область). За час своєї каденції він дав 15 обіцянок, 5 з яких виконав (33%),а 3 – провалив.

Наразі Співаковський також є заступником голови парламентського комітету з питань науки і освіти, тому багато його обіцянок пов'язані саме з цією тематикою. У своїй передвиборчій програмі народний депутат пообіцяв реформувати систему освіти й із цією обіцянкою впорався. Він став одним з ініціаторів ухваленого законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про вищу освіту »щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти». Метою закону є створення незалежного інституту для подолання корупційних схем у сфері вищої освіти, пов'язаних із захистом дисертацій, ліцензуванням, акредитацією та присвоєнням вчених звань. Крім того, Співаковський підтримав законопроект «Про освіту».

Також він запевняв, що сприятиме виконанню вимог щодо збільшення фінансування Національної та галузевих академій наук. Обіцянку він давав у квітні 2016 року, станом на цей період державні витрати на діяльність НАНУ становили майже 2 мільярди 54 мільйони гривень. У листопаді Співаковський ініціював проект постанови, в якому запропонував виділити додаткові кошти на фінансування освіти й науки. Постанова була ухвалена. Крім того, в бюджеті-2017 було враховане збільшення витрат на Академію наук. У бюджеті-2018, який нардеп підтримав, витрати на НАНУ зросли на 620 мільйонів гривень. З цим запевненням Співаковський впорався.

Із державним бюджетом на 2017 рік була пов'язана інша, невиконана, обіцянка Співаковського. Він заявляв, що проголосує за нього лише за умови, що бюджет буде збалансований. Доходи в держбюджеті-2017 були передбачені в розмірі 721,4 мільярда гривень, витрати – 790,4 мільярда гривень. Дефіцит бюджету становив 77,5 мільярдів гривень або 3% ВВП. Незважаючи на це, нардеп усе одно підтримав його.

Провалив депутат обіцяне для свого округу. Він запевняв, що до кінця 2017 року перша черга мостопереходу, який з'єднає два мікрорайони в Херсоні, буде завершена. Але будівництво завершити не встигли й відкриття було перенесене на цей рік.

У процесі виконання у Співаковського залишаються ще сім обіцянок. Зокрема, два роки тому нардеп заявив, що не виходитиме з фракції «Блоку Петра Порошенка», навіть за умови непорозумінь у фракції.

У січні минулого року парламентар пообіцяв сприяти залученню коштів на енергоощадні технології в соціальних об'єктах Херсона. У Раді Співаковський підтримав законопроекти «Про комерційний облік комунальних послуг», «Про енергетичну ефективність будівель» та «Про Фонд енергоефективності». Крім того, нардеп повідомив, що звертався до уряду з проханням виділити 815,5 тисяч гривень з Фонду соціально-економічного розвитку на термомодернізацію будівлі дитячого садка №75 у Херсоні.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: