Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Наталія Веселова

Читать на русском
Нардеп Веселова виконала 49 відсотків обіцянок. За рік їй належить виконати ще 16 запевнень, серед яких намір доопрацювати законопроект про компенсацію житла для АТОвців та переселенців і домогтися його реалізації.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Наталія Веселова (позафракційна).

Веселова пройшла до Верховної Ради за багатомандатним округом від партії «Самопоміч» у листопаді 2014 року. Зараз нардеп не входить до жодної фракціх. Загалом Веселова дала 45 обіцянок, з яких 22 виконала (49%), а 7 – провалила. До кінця нинішнього скликання їй належить виконати ще 16 запевнень.

Нардеп провалила обіцянку підтримати проект закону про реінтеграцію Донбасу. «Цей законопроект рамковий, до нього ще має ухвалюватися багато законів за іншими напрямками, які регулюються саме в умовах збройного конфлікту. Цей законопроект дасть старт іншим процесам», – заявила вона.

Проте, коли Верховна Рада ухвалювла документ у другому читанні, Веселова, яка була зареєстрована вранці в залі парламенту, ввечері вже була відсутня й, відповідно, не підтримала законопроект.

Не виконала Веселова й свій намір ставити свою поправку до держбюджету-2018 на підтвердження в залі Верховної Ради. Вона звернулася до прем'єр-міністра з пропозиціями передбачити в бюджеті на 2018 рік 1 мільярд гривень на житло переселенцям та учасникам АТО, а також 100 мільйонів гривень на пункти пропуску на кордоні з Кримом.

Однак нардеп була відсутня на голосуванні за держбюджет і не внесла свою поправку. В підсумку на держпрограму «Доступне житло» для учасників АТО й переселенців було закладено лише 100 мільйонів гривень замість 1 мільярда, як планувала Веселова.

У своїй передвиборчій програмі Веселова обіцяла, що домагатиметься скасування пільг парламентарів і міністрів. Але через майже 4 роки нардеп так і не ініціювала жодної законодавчої ініціативи на цю тему. Також перед виборами Веселова обіцяла домогтися удосконалення механізмів відбору суддів, але не голосувала за поправки до Конституції України, які передбачають запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах.

Також нардеп провалила програмну обіцянку домогтися прозорості процедури продажу держмайна. В лютому 2016 року Верховна Рада ухвалила законопроект, який удосконалив закон «Про приватизацію державного майна» саме щодо прозорості та відкритості приватизаційного процесу. Згідно з ухваленими змінами, до приватизації не допускатимуться юридичні та фізичні особи з держави-агресора, а торговці цінними паперами зобов'язані надавати інформацію про осіб, в інтересах яких здійснюється придбання державних корпоративних прав. Але Веселова була відсутня під час ухвалення законопроекту.

Із виконаних обіцянок Веселової більшість стосуються соціального захисту учасників АТО та переселенців, а також належать до програмних передвиборчих намірів. Нардеп впоралася із запевненням домогтися прозорого й адресного забезпечення осіб, які захищали свободу й територіальну цілісність України, підтримавши в Раді більшість законопроектів на цю тему.

Крім того, Веселова, як і обіцяла, проголосувала за проект закону щодо медичної реформи. Також вона проголосувала за законопроект нардепа Лещенка, який пропонував відкласти на рік подачу е-декларацій громадськими активістами.

Ще Веселова виконала передвиборчий намір домогтися спрощення процедури надання адміністративних послуг для громадян і бізнесу, підтримавши два відповідних законопроекти. Оскільки вона проголосувала за проект закону «Про наукову і науково-технічну діяльність», їй вдалося здійснити відразу три передвиборних запевнення: домогтися створення мережі Державних ключових лабораторій, а також створення на базі університетів потужних науково-навчальних центрів та відстоювати створення незалежного Національного фонду досліджень.

Протягом року, що залишився до кінця каденції, Веселовій належить виконати ще 16 обіцянок. Під час виборів вона обіцяла домогтися запровадження медичного страхування. Зараз у Раді очікує другого читання законопроект «Про страхування», а також чекають розгляду кілька проектів законів безпосередньо про медичне страхування. Аналогічна доля спіткала програмну обіцянку Веселової домогтися створення системи військової підготовки громадян. Міноборони з 2014 року розробляє програму загальновійськової підготовки громадян, а в Раді зареєстрований законопроект «Про територіальну оборону України».

Також нардеп поки що не надто успішно намагається домогтися введення другого рівня пенсійної реформи. «Пенсійна реформа має почати працювати – я зроблю все, щоб запрацював другий рівень пенсійної реформи», – запевнила Веселова та звернулася до спікера Парубія з проханням включити до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради VIII скликання законопроект, який вона підготувала в співавторстві з колегами.

Ще Веселова планує доопрацювати законопроект про компенсацію житла для АТОвців та переселенців і домогтися його реалізації.

«Я вже подавала законопроект про компенсацію житла. Але зараз уже напрацьований величезний досвід. Я шукаю всіх охочих – юристів, правників, правозахисників, громадські організації, державних діячів, публічних осіб, які підтримають нас у цій важливій роботі. Я планую доопрацювати законопроект і домогтися його реалізації. Зараз проводжу зустрічі з людьми та організаціями», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Також Веселова пообіцяла, що до кінця каденції не увійде до жодної з фракцій: «Я не бачу свого майбутнього в жодній із фракцій. Буду позафракційною». Нагадаємо, що «Самопоміч» виключила Веселову з фракції 6 жовтня 2017 року.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: