Карта ООС: ситуація на сході України на 1 липня

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 06:00 1 липня 2018 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли

Минулої доби противник продовжував обстрілювати позиції підрозділів Об’єднаних сил на окремих напрямках із озброєння заборонених калібрів. Крім того, всупереч рішенню Тристоронньої контактної групи у Мінську щодо оголошення режиму тиші по всій лінії зіткнення починаючи з 00:00 годин 1 липня 2018 року, бойовики російсько-окупаційних військ упродовж поточної доби вже двічі відкривали вогонь.

Загалом протягом минулої доби, підрозділами Об’єднаних сил зафіксовано 26 ворожих обстрілів.

Задля збереження життя і здоров’я особового складу Об’єднаних сил, українські захисники 9 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи штатне піхотне озброєння.

За добу що минула, внаслідок бойових дій зазнав поранення один український захисник. Військовослужбовця було евакуйовано до військового госпіталю у Сєверодонецьку, стан його здоров’я задовільний.

І за інформацією нашої розвідки, вчора одного окупанта було поранено. Також ушкоджень зазнала ворожа БМП.

Напрямки

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 6 прицільних обстрілів з боку окупантів. Незважаючи на цю, порівняно невелику цифру, ворог вкотре застосував міномети заборонених калібрів.

І знову під інтенсивний ворожий вогонь потрапили наші оборонні позиції районі населеного пункту Новотошківське. Там вчора ввечері, упродовж майже двох годин бойовики з різних напрямків вели вогонь в бік наших позицій із мінометів 120-го та 82-го калібру.

Цей ворожий артилерійський обстріл супроводжувався щільним вогнем з автоматичних гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. За підрахунками штабу операції, вчора бойовики випустили 18 та 10 мінометних снарядів 120-го та 82-го калібру відповідно.

Новотошківське не стало єдиним селищем Луганського напрямку, де минулої доби точилися бої. Вчора ще два населені пункти потрапили під ворожий вогневий вплив. Йдеться про Південне і Зайцеве, де противник ввів в дію озброєння БМП, гранатомети різних типів та великокаліберні кулемети. Ці обстріли ворог також здійснив у вечірній час. Вогонь вівся з напрямку Шахта Гагаріна.

Донецький напрямок

Найбільш гаряче було минулої доби саме тут, де загалом нараховано 20 ворожих обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

Вчорашній ранок там розпочався із короткочасного мінометного обстрілу Гнутового. 2 ворожі мінометні снаряди 120-го калібру вибухнули о шостій ранку, вогонь противником вівся з напрямку Куликового.

Не було спокійно і на інших, важливих ділянках нашої оборони. Зокрема неподалік населених пунктів Красногорівка, Лебединське, Водяне, Новомихайлівка, Павлопіль, Авдіївка, Опитне, Чермалик, Мар’їнка і Талаківка.

Упродовж дня, у тому числі у світлу пору доби, із невеликими перервами російсько-окупаційні війська обстрілювали наші опорні пункти з широкого спектру наявного у них озброєння. Під найбільш інтенсивний вогонь потрапило селище Верхньоторецьке. Там вчора ввечері упродовж півтори години бойовики вели вогонь з ручних протитанкових та автоматичних гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї. Ці обстріли велися з боку Новомихайлівки, де противник влаштував свої вогневі точки.

І вже наприкінці доби, із настанням сутінок, противник завдав вогню в бік населеного пункту Піски. Гранатометний обстріл вівся зі сторони с. Веселе.

Ситуація на лінії зіткнення станом на сьогоднішній ранок, 01 липня

Від початку цієї доби у штабі Операції об’єднаних сил нарахували два ворожі обстріли, але ворог вже встиг застосувати проти наших військових важкі міномети.

Так, близько четвертої ранку, неподалік Зайцевого противник випустив 14 мінометних боєприпасів 120-го калібру.

Другий ворожий обстріл від початку цієї доби, щоправда із застосування широкого спектру піхотної зброї зафіксовано в районі Новоолександрівки. Там вночі, упродовж півгодини ворог застосував проти наших військових гранатомети різних типів, кулемети і стрілецьку зброю.

Суворо дотримуючись режиму припинення вогню, наші підрозділи вогонь у відповідь на зазначені провокації не відкривали.

Втрат у лавах Збройних Сил України з початку поточної доби немає.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: