Які саме кримінальні справи розглядатиме Антикорупційний суд?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Антикорупційний суд розглядатиме лише кримінальні провадження, які розслідуються детективами НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП.

Про це в своїй статті написав експерт фундації DEJURE Борис Малишев, передає «Слово і Діло».

Експерт уточнив, що може йтися виключно про корупційні злочини, скоєні високопосадовцями, включаючи президента України, повноваження якого припинені, народних депутатів України, прем’єр-міністра, членів Кабміну, перших заступників та заступників міністра, керівників інших органів державної влади та їхніх заступників, державних службовців категорії «А», суддів, прокурорів, депутатів місцевих рад, а також керівного складу крупних державних (комунальних) підприємств та установ.

«При цьому розмір предмета злочину або завданої ним шкоди в п’ятсот і більше разів має перевищувати розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб», – додав фахівець.

Законом внесені зміни до Кримінального процесуального кодексу України, де, зокрема, вказано, що ці кримінальні провадження не мають права розглядати інші суди, крім ВАКС, підкреслив він.

Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд: як голосували нардепиЗакон про Антикорупційний суд був ухвалений у парламенті 315 голосами. Хто і як голосував – на нашій інфографіці.

«Винятком буде випадок, якщо обвинувачений чи потерпілий є або був суддею чи працівником апарату ВАКС, і кримінальне провадження належить до підсудності цього суду, таке кримінальне провадження в першій інстанції здійснює апеляційний суд, юрисдикція якого поширюється на місто Київ», – пояснив експерт.

За його словами, ВАКС розглядатиме вказані кримінальні провадження як на стадії досудового розслідування, так і на стадії судового розгляду справи по суті, включаючи апеляцію. Касаційний перегляд рішень ВАКС здійснюватиме Верховний суд.

Також, зазначив фахівець, всі кримінальні провадження, розслідувані НАБУ, які розглядаються зараз загальними судами, а також кримінальні провадження, які до створення ВАКС будуть передані до загальних судів для розгляду по суті, перебуватмуть поза компетенцією ВАКС.

«Це є істотним недоліком закону», – констатував Малишев.

Нагадаємо, в законі про Антикорупційний суд «підмінили» апеляцію. В тексті закону з'явилася норма про те, що апеляції щодо справ НАБУ, які зараз уже розглядаються в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не в новоствореному Антикорупційному суді.

«Слово і Діло» розбиралось, як за закон голосували фракції та групи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: