Із чим може бути пов’язана хвиля «мінувань» в Україні?

Читать на русском
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

У Харкові восьмий день поспіль «мінують» будівлі п'яти бізнес-центрів. Із 5 червня до правоохоронних органів щодня надходять повідомлення про мінування. Жодне з них не підтвердилося. Аналогічна ситуація у Львові. Протягом двох останніх тижнів на «гарячу лінію» міста щодня надходять повідомлення про мінування декількох бізнес-центрів. IP-адреса, з якої надходили повідомлення, зареєстрована в російському місті Омську.

Військовий експерт В'ячеслав Білоус зазначив, що засоби для виявлення того, хто й звідки це робить, наші органи мають. Якщо у Львові з'ясували, то й у Харкові мають виявити зловмисників.

«По-перше, повідомлення про мінування тримають у напрузі не лише населення, але й місцеві органи влади, загалом створюють неспокійну ситуацію. По-друге, це економічний тероризм, а потім уже будуть політичні наслідки», – підкреслив експерт.

Не варто забувати, що банки, бізнес-центри – це основа для підтримки російської агентури, додав він.

Тому не варто виключати й того, що є зацікавленість витіснити когось і привести сюди свої структури, уточнив Білоус.

Законопроект про нацбезпеку ухвалили в першому читанні: як голосувала РадаПрезидентський законопроект про національну безпеку ухвалили в першому читанні. Як голосували нардепи – на інфографіці Слова і Діла.

«Окрім цього, це ще й дестабілізація. Залякування, особливо перед виборами, цілком можливе. РФ потрібно показати, що тут нестабільна ситуація, в Україні слабка влада, тому не потрібно голосувати за ті політичні сили, які не можуть забезпечити цієї стабільності», – пояснив він.

Експерт із питань державної безпеки Василь Вовк наголосив, що для того, щоб визначити, хто здійснює такі дзвінки, чи є це організованою дією, варто встановити й притягнути до відповідальності безпосередньо того, хто повідомляє про замінування чи загрозу.

«Після цього шляхом загального аналізу можна робити висновки, чиїх рук це справа. Чи це внутрішня сила, яка бажає дестабілізації, чи це справа рук Кремля», – уточнив він.

За його словами, в кожному разі, потрібні судові висновки.

«Саме там має бути зафіксовано, що діяла певна особа чи група осіб на замовлення чи за чиєюсь вказівкою», – констатував Вовк.

Додамо, сьогодні вночі київський метрополітен отримав анонімні повідомлення про мінування 4 станцій.

Нагадаємо, у квітні Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроект про національну безпеку України. Як проходило голосування – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: