Благодійна діяльність перших леді України

Читать на русском

Дружини президентів можуть бути впливовими й активними політичними гравцями та сірими кардиналами, а можуть скромно й гідно виконувати роль першої леді, займаючись благодійністю. В незалежній Україні було п'ять президентів (включаючи й утікача Януковича), й на кожного з них свого часу так чи інакше впливали їхні дружини. Ми вирішили розібратись, як українські перші леді займалися благодійністю.

Першою в історії України першою леді стала дружина Леоніда Кравчука Антоніна Кравчук (в дівоцтві Мішура). Зі своїм майбутнім чоловіком Леонідом Кравчуком вона вчилася в одній групі на економічному факультеті Київського національного університету. Пара одружилася перед закінченням вишу. Під час каденції першого президента України (1991-1994 роки) його дружина не вражала розкішним вбранням під час офіційних прийомів, категорично не давала інтерв'ю та вела досить замкнутий спосіб життя. Леоніду Макаровичу навіть доводилося виправдовуватися перед журналістами в тому, що він не забороняв дружині спілкуватися зі ЗМІ, просто в неї такий характер.

Все, що відомо про найбільш непублічну першу леді України, крім того, що вона викладала економіку в Київському Національному університеті ім. Шевченка, це те, що вона стала одним із засновників журналів «Персонал» і «Персонал+».

Щодо фонду Катерини Ющенко порушили кримінальне провадженняДружина екс-президента Катерина Ющенко повідомила, що проти її фонду Україна 3000 порушили кримінальне провадження. Вона повідомила, що за минулі п’ять років фонд перевіряли 14 разів.

Натомість дружина Леоніда Кучми (президентський термін – 1994-2005 роки) Людмила Кучма (Талалаєва) була впливовою та активною помічницею глави держави не лише в питаннях благодійності. Що стосується безпосередньо обов'язків першої леді, то вона була почесним президентом Національного фонду соціального захисту матері та дитини «Україна – дітям». Також Людмила Кучма постійно підтримувала паралімпійську збірну країни та очолювала опікунську раду благодійного фонду «Надія і добро». Ще вона була спеціальним послом ЮНЕСКО в справах допомоги молодим талантам.

До речі, за свою активну благодійну діяльність дружина президента Кучми отримала безліч медалей, нагород і почесних звань, зокрема Орден княгині Ольги.

Дружина Віктора Ющенка Катерина Чумаченко очолювала спостережну раду міжнародного благодійного фонду «Україна 3000». Фонд надавав активну підтримку Національному музею «Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні».

Однак українцям американська дружина третього президента України запам'яталася як ініціатор проекту «Дитяча лікарня майбутнього», що передбачав будівництво великого лікувального комплексу для онко- та тяжкохворих дітей. Оскільки «Охматдит» не вміщав дітей зі всієї України, було вирішено збудувати нову лікарню на околиці Києва, оснащену найсучаснішим обладнанням.

Експерт пояснив, чому СБУ взялася за фонд дружини ЮщенкаПолітолог проаналізував інформацію про те, що проти фонду Катерини Ющенко Україна 3000 порушено кримінальне провадження щодо можливого розкрадання коштів.

Катерина Чумаченко збирала кошти на лікарню майбутнього, була головою опікунської ради благодійного фонду, який був неурядовою, некомерційною, неприбутковою організацією. Під час телемарафону «Дитяча лікарня майбутнього» 16 грудня 2006 року вона закликала українців за допомогою смс-повідомлень підтримати проект матеріально. Благодійники висловили готовність пожертвувати на створення лікарні 263 млн грн. На рахунок фонду надійшли 99 млн грн.

На жаль, будівництво нової лікарні завмерло на стадії риття котловану. Вибухнув гучний скандал, проводилося розслідування. Катерина Ющенко відзвітувала, куди пішли кошти, зібрані українцями на благородну мету. За її словами, на проект зібрали 100 млн грн, а витратили 170 млн грн. Щодо фонду Катерини Ющенко навіть порушували кримінальне провадження. Протягом декількох років фонд 14 разів перевіряли СБУ, КРУ, Генпрокуратура, Податкова адміністрація та міліція, але нічого протизаконного не знайшли.

Дружина президента-втікача Януковича Людмила (в дівоцтві Настенко) намагалася якнайдалі триматися від телекамер і, загалом, була права. Тому що для багатьох українців перша леді періоду 2010-2014 років запам'яталася фразою про наколоті апельсинки на Майдані під час Помаранчевої революції. Також в історію увійшло її бадьоре: «Батя, я стараюсь» як палке вітання з донецького заслання, коли Янукович уже жив зі своєю коханкою в Межигір'ї.

Жінка Порошенка стала директором культурного фондуМіністр культури Євген Нищук призначив головою Українського культурного фонду дружину президента Петра Порошенка Марину.

Проте Людмила Янукович дійсно старанно виконувала свої обов'язки голови благодійного фонду «Від серця до серця», поки не поїхала жити до анексованого Криму.

Дружина чинного президента Петра Порошенка Марина (в дівоцтві Переведенцева), ставши першою леді, досить нестандартно підійшла до питання благодійності та благотворного впливу на своїх співгромадян як публічної особи.

Для початку вона знялася у фотосесії для глянцевого журналу, а також активно підтримувала українських дизайнерів, з'являючись на офіційних заходах в їхніх сукнях і вишиванках. Також вона проводила ранкову зарядку на одному з телеканалів, закликаючи українців вести здоровий спосіб життя.

Потім Марина Порошенко очолила раду благодійного фонду Петра Порошенка. І нарешті, на початку 2018 року дружина президента очолила Український культурний фонд. Все б нічого, якби цю бюджетну структуру, що підпорядковується Мінкульту, не створювали з порушенням процедури. За створення фонду голосувала Верховна Рада, хоча це компетенція Кабміну. Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів двох осіб до складу наглядової ради фонду.

Після цього міністр культури призначив головою фонду Марину Порошенко, незважаючи на те, що вона не є фахівцем у галузі культури. Перед цим наглядова рада одноголосно проголосувала за її кандидатуру на посаду голови фонду. Два члена ради, призначені президентом, чомусь не утрималися від голосування.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що дружина Президента України Петра Порошенка стала директором Українського культурного фонду.

Також ми писали, чому щодо фонду Катерини Ющенко порушили кримінальне провадження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: