Карта ООС: ситуація на сході України на 29 травня

Читать на русском

Ситуація на сході країни за станом станом на 06:00 29 травня 2018 року по даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил минулої доби суттєвих змін не зазнала. На лінії зіткнення продовжуються активні бойові дії. Найбільша їхня інтенсивність спостерігалася в районах населених пунктів Золоте, Новозванівка, Світлодарськ, Марїнка, Новомихайлівка, Старогнатівка, Водяне та Широкине.

Знову вкотре констатуються факти обстрілів цивільного населення прифронтової зони з боку бойовиків російських окупаційних військ.

Загалом усі 37 ворожих обстрілів, що були зафіксовані на лінії зіткнення минулої доби, визначені як прицільні. У підсумку, у бік наших військових, не враховуючи звичайне озброєння, противником було випущено 50 мінометних мін різних калібрів, 40 з них – 120-го калібру. Нагадаємо, що системи озброєння калібром 100 мм і більше – заборонені Мінськими домовленостями.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, а також знищення активних вогневих засобів противника, військовослужбовці Збройних Сил України 20 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи виключно дозволену Мінськими домовленостями зброю.

Внаслідок бойових дій шестеро наших військовослужбовців отримали поранення різного ступеня. Наразі вони отримують допомогу у медичних закладах.

Вкотре наголошуємо, що попираючи всі норми міжнародного права і людськості, бойовики російсько-окупаційних військ продовжують тероризувати мирне населення обстрілами населених пунктів

Так, о 04:45 минулої ночі, внаслідок обстрілу з протитанкового гранатомету СПГ-9, був пошкоджено житловий будинок мирного мешканця в н.п. Чермалик.

Також вчора, близько 12 години дня, в н.п. Залізне, внаслідок попадання міни калібром 120 мм на подвір’я одного з житлових будинків, загинула 15-річна Дар’я Казімірова. Висловлюємо свої співчуття рідним та близьким загиблої дівчини.

Напрямки:

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 8 прицільних обстрілів з боку противника, з них чотири – із застосуванням мінометів.

Протягом минулої ночі противник тричі відкривав вогонь з автоматичних гранатометів в напрямку наших позицій поблизу Новозванівки. Для припинення цього, наші військові були змушені щоразу відкривати вогонь у відповідь.

Під більш, ніж годинними обстрілами з мінометів калібрів 120 та 82 мм, гранатометів і стрілецької зброї усіх типів і калібрів опинилися підрозділи Об’єднаних сил у районах н.п. Золоте та Світлодарськ.

Застосування бойовиками російських окупаційних військ мінометів калібру 120 мм також зафіксовано в районі Кримського та Новотошківського.

Донецький напрямок

Зафіксовано 29 ворожих обстрілів, переважно з гранатометів та стрілецької зброї різних калібрів. Активність противника відзначалася в районах н.п. Верхньоторецьке, Водяне, Гнутове, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Новоселівка Друга, Опитне, Павлопіль, Піски, Старогнатівка, Широкине та шахта Бутівка.

Міномети калібру 120 мм були застосовані бойовиками російських окупаційних військ в районах Новомихайлівки, Новоселівки Другої та Старогнатівки.

Поточна ситуація на сьогодні, 29 травня, в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях

З опівночі в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 8 прицільних обстрілів наших опорних пунктів.

На Луганському напрямку протягом ночі було тихо, але о 05:25 бойовики російсько-окупаційних військ таки порушили тишу і обстріляли наші позиції в районі н.п. Зайцеве. Вогонь вівся із застосуванням мінометів калібру 120 мм та стрілецької зброї різних калібрів. На позиції опорного пункту Об’єднаних сил було випущено 8 мін.

Натомість, на донецькому напрямку, ворожі обстріли зі стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів тривали всю ніч.

Під вогнем противника опинилися наші опорні пункти в районі Водяного, Красногорівки, Мар’їнки та Піщевика.

А вже о 06:15, в районі Старогнатівки, позиції Об’єднаних Сил були обстріляні з міномету калібру 120 мм. Загалом противником було випущено 8 мін.

Станом на 09:00 втрат серед наших військовослужбовців немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: