Супрун відзвітувала про ситуацію з отруєнням дітей у Черкасах

Читать на русском
Лабораторії досі не виявили жодних хімічних речовин, які могли б вказувати на причину отруєння дітей у загальноосвітній школі в Черкасах.

Лабораторії досі не виявили жодних хімічних речовин, які могли б вказувати на причину отруєння дітей у загальноосвітній школі №8 у Черкасах.

Як передає «Слово і Діло», про це журналістам «Української правди» сказала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Не було жодного зв'язку між ними, лише це подвір'я, де вони зібралися. Був дуже сильний дощ у вівторок ввечері, то цей сильний дощ, можливо, каналізацію (розмив – ред.). Щось, можливо, було пов'язано з військовою базою. Ми ще не впевнені, що сталося», – сказала Супрун.

Вона також розповіла, що перші висновки експертів про причини отруєння дітей у Черкасах будуть 10 травня після обіду.

«Зразки і з повітря, і з землі не лише біля школи, а й з двору школи, й там є військова частина поруч, так ми взяли ґрунт і від них подивитися. Ми також взяли воду – діти п'ють не з крана, а воду, яку завозять до школи», – сказала в. о. міністра.

За її словами, в повітрі ще нічого не знайшли. Супрун зазначила, що проби повітря брали не відразу, а пізніше, тому цей аналіз, імовірно, не дасть пояснень.

«Або від грунту, або від води, можливо, щось побачимо. Перші результати показують, що нічого не було. Але ми взяли додаткові зразки, й тепер у нашому інституті робимо в Києві (дослідження – ред.)», – сказала Супрун.

Разом із тим вона додала, що в крові, сечі та мокротинні школярів не виявили жодних хімічних речовин.

«Схоже, що це було щось, що діти вдихнули саме на подвір'ї. Можливо, щось було на ґрунті, й коли сонце було, то воно почало випаровуватися, й діти вдихнули», – пояснила Супрун.

При цьому вона виключила отруєння азотом (у місті діє відповідний завод – ред.), адже тоді в крові й сечі його б виявили.

«Навіть є питання, що були нові меблі, які доставили до школи, то тепер дивимося на ці меблі. Але діти ними вже користувалися, а захворіли в один день, то, виходить, що це й не меблі також», – сказала Супрун.

Вона додала, що 10 травня дітей почнуть виписувати з лікарні, але протягом двох тижнів вони будуть під наглядом своїх педіатрів.

За словами в. о. міністра охорони здоров'я, події з отруєнням у Черкасах і Дніпропетровській області не пов'язані.

Нагадаємо, 8 травня о 9:13 надійшла інформація про те, що на території загальноосвітньої школи №8 під час проведення шкільної лінійки відчули погіршення самопочуття й почали втрачати свідомість учні школи (2-9 класи). Загалом на лінійці перебували 424 учні.

У четвер також стало відомо, що на лікарняних ліжках опинилися ще двоє учнів цієї школи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: