Карта АТО: ситуація на сході України на 17 квітня

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 06:00 17 квітня 2018 року по даним РНБО України, прес-центру АТО, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Протягом минулої доби з боку бойовиків російсько-окупаційних військ спостерігалося подальше порушення Мінських домовленостей. Ворог активно застосовував по наших оборонних позиціях артилерію калібру 152 та 122 мм, міномети різних калібрів.

Загалом минулої доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 52 обстріли наших оборонних позицій. 49 з них визначені як прицільні.

При цьому, свідомо ігноруючи Мінські домовленості, ворог здійснив 25 пострілів з артилерії калібру 152 мм, 30 пострілів з артилерії калібру 122 мм, випустив близько 20 мін з мінометів калібрів 120 та 82 мм.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, наші захисники 20 разів відкривали адекватний вогонь у відповідь, застосовуючи виключно штатне піхотне озброєння, що дозволене Мінськими угодами.

Російська збройна агресія на сході нашої держави забрала життя ще одного захисника України. На превеликий жаль, внаслідок ворожих обстрілів загинув один наш військовослужбовець, 1997 р.н.

Окрім цього, внаслідок ворожих обстрілів отримали поранення троє військовослужбовців, ще один наш захисник отримав бойове травмування. Їх усіх доставлено до військових госпіталів. Стан здоров’я двох військовослужбовців – важкі, одного – середньої важкості. За уточненими даними, серед поранених внаслідок ворожих обстрілів Українських військових – одна жінка-військовослужбовець, яка виконує завдання на посаді медсестра-анестезіолог. Її також евакуйовано до медичного закладу. Стан її здоров’я – задовільний.

Окрім цього, внаслідок застосування противником лазерного пристрою, один військовослужбовець отримав бойове травмування – ураження ока. Його евакуйовано до медичного закладу, де встановлено діагноз: променева офтальмія. Стан здоров’я військовослужбовця – задовільний.

Напрямки:

Луганський напрямок

Зафіксовано 9 обстрілів опорних пунктів наших захисників. У денний час противник застосовував в основному гранатомети різних типів, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Провокаційні обстріли з цих видів зброї відбулися по нашим позиціям в районі Луганського, Кримського, Станиці Луганської, Зайцевого, Новолуганського.

Найбільше вогневий вплив ворог здійснював по нашим оборонцям Зайцевого. Тут противник вів обстріли наших захисників 5 разів.

Зокрема, ввечері, близько 20:00, окупанти випустили 7 мін з мінометів калібру 82 мм. З близько 21:30, протягом 20 хвилин, ворог зробив 30 пострілів з артилерії калібру 122 мм. Пізніше, з 22:40, тут зафіксовано 25 пострілів з артилерії калібру 152 мм. Обидва артилерійських обстріли, калібри яких заборонені Мінськими домовленостями, в бік наших захисників Зайцевого велися з боку окупованої Горлівки.

Також зазначимо, що факт застосування противником великокаліберних кулеметів поблизу Станиці Луганської знову унеможливлює розведення сил та засобів сторін на цій ділянці. Ворожий обстріл зафіксовано з боку окупованої гори Князя Ігоря. Тому, ймовірно, бойовики окупаційних адміністрацій РФ свідомо створюють періодичні вогневі провокації та порушують в районі Станиці Луганської режим тиші. Адже у разі розведення сил та засобів сторін, їм доведеться відійти та втратити тактично вигідне положення на цій місцевості.

Проте зазначимо, що ситуація на цій ділянці нашої оборони надійно контролюється підрозділами Збройних Сил України. Також наголошуємо, що Сили АТО готові до розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської, але за умови неухильного дотримання російсько-окупаційними військами вимог Мінських домовленостей.

Донецький напрямок

Зафіксовано 43 ворожих обстріли з боку бойовиків окупаційних адміністрацій РФ.

Під мінометні обстріли калібрів 120 та 82 мм 4 рази потрапляли захисники н.п. Піски.

Неодноразово з гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї противник вів провокаційний вогонь в бік Українських захисників в районі н.п. Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Широкине, Новотроїцьке, Верхньоторецьке, Лебединське, Піски, Талаківка, Гнутове, Піщевик, Павлопіль, Кам’янка, Опитне, Невельське та поблизу Шахти Бутівка.

При цьому зафіксовано ведення ворожого вогню з озброєння БТР двічі по оборонцях Водяного, з озброєння БМП – по захисниках н.п. Піски, Гнутове, Талаківка, а в районі Широкиного вів вогонь ворожий снайпер.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: