Меркель і Макрон оновлять Єлисейський договір

Читать на русском
Німеччина і Франція мають намір поглибити співпрацю в економічній, суспільній, політичній і технологічній сферах.

Німеччина і Франція мають намір поглибити співпрацю в економічній, суспільній, політичній і технологічній сферах.

Ще в поточному році влада двох країн планує розробити новий Єлисейський договір, йдеться у спільній заяві, поширеній у неділю, 21 січня, канцлером ФРН Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном, пише «Слово і Діло» з посиланням на DW.

«Нашою метою є розробити спільну позицію з усіх важливих європейських і міжнародних тем», - вказали автори заяви. Зокрема, мова піде про більш тісну взаємодію економік Франції та Німеччини.

Крім того, в новому договорі передбачається закріпити культурне співробітництво і розвиток спільних освітніх програм.

Крім того Макрон і Меркель планують поглибити співпрацю правоохоронних органів і спецслужб, а також розширення партнерства в захисті клімату і переході на альтернативні джерела енергії. Ця угода повинна зміцнити і Європу, заявили лідери двох країн у відеозверненні німецькою та французькою мовами.

Єлисейський договір був підписаний 22 січня 1963 року в Парижі канцлером Конрадом Аденауером і президентом Шарлем де Голлем. Сьогодні, він як і раніше, є основою відносин між колишніми «заклятими ворогами» Німеччиною і Францією.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель заявив в інтерв'ю Der Spiegel, що США, Росія і Китай Євросоюз не поважають.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: