Греція запровадила податок на пластикові пакети

Читать на русском
Пластикові пакети, пляшки, стаканчики стали головною екологічною проблемою в усьому світі, вважає місцева влада.

У Греції з 1 січня запроваджується екологічний податок. З цього дня одноразові пластикові пакети в супермаркетах стануть платними, за кожен пакет доведеться доплатити 4 євроценти.

Про це повідомляє Прайм, пише «Слово і Діло».

Як зазначається, з 1 січня 2019 року їхня ціна зросте до 9 євроцентів.

Це один із заходів щодо обмеження споживання поліетиленових пакетів як одного з основних засобів забруднення навколишнього середовища. З нового року держава буде стимулювати їхню утилізацію і використання багаторазових пакетів і сумок.

«Пластиковий пакет повинен піти з нашого звичного споживання. Ми прагнемо змінити поведінку споживачів, щоб вони як громадяни розуміли екологічні наслідки», - заявив заступник міністра навколишнього середовища Сократіс Фамеллос.

Пластикові пакети, пляшки, стаканчики стали головною екологічною проблемою в усьому світі - вони розкладаються десятки і сотні років, завдають непоправної шкоди морським екосистемам і птахам, забруднюють моря, береги, ліси.

У світовий океан, за підрахунками вчених, щорічно потрапляє від 4,8 до 12,7 мільйона тонн пластику. За словами екологів, Середземне море «потопає в пластику», чверть риби в Середземному морі може містити залишки пластику. Половина сміття в морі в Греції - це поліетиленові пакети.

Вартість збору з дна поліетиленового пакета в 10 разів більша, ніж його виробництво. Тільки 1% пластикових пакетів переробляються.

Одноразові пакети-«майки» в Греції споживають вдвічі більше, ніж в середньому в Європі, йдеться в матеріалах міністерства охорони навколишнього середовища.

За даними дослідження ЄС від 2010 року, щорічно в Греції з населенням близько 11 мільйонів осіб використовували 242 пакети на людину. У 2015 році, згідно з даними Інституту досліджень роздрібної торгівлі споживчими товарами, в Греції припадало вже 363 пакети на людину в порівнянні з 175 в середньому в ЄС.

Раніше Кенія стала вже дев'ятою африканською країною, яка всерйоз перейнялася проблемами екології та вирішила заборонити виробництво, імпорт і продаж пластикових упаковок.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: