Карта АТО: ситуація на сході України станом на 19 грудня

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 06:00 19 грудня 2017 року за даними РНБО України, прес-центру АТО, Міноборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

За добу, що минула, сили інтервента продовжували скоювати злочини проти українських військ та українських громадян. Вони не лише і далі грубо порушують Мінські домовленості, цинічно застосовуючи заборонені зразки озброєнь, зокрема реактивні системи залпового вогню, крупнокаліберні гармати та міномети, озброєння БМП проти наших звитяжців. Ворог цього дня не пощадив і окремих населених пунктів, вдаривши свідомо та прицільно й по ним, що призвело до руйнувань і скалічило багатьох цивільних людей. Українська армія проводила успішні контрзаходи, жодним чином не переступивши закону й узятих у Мінську зобов’язань. Найголовніший підсумок цього дня той, що в лавах наших захисників внаслідок ворожої активності втрат немає. У результаті ворожих обстрілів, не постраждав і не загинув жоден український військовослужбовець.

Загалом минулої доби уздовж усієї лінії зіткнення противник провів 16 прицільних обстрілів позицій Збройних Сил України та один обстріл населеного пункту.

9 разів українські військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь із озброєння, не забороненого Мінськими домовленостями.

Напрямки:

На луганському напрямку в цілому зафіксовано 10 прицільних обстрілів оборонних укріплень нашого війська, які вирізнялися високою інтенсивністю, щільністю та тривалістю вогню. Тут противник активно використовував важке озброєння, намагаючись заподіяти українській стороні якнайбільше шкоди, випустивши понад 200 різнокаліберних снарядів. Найбільш напруженою ситуація склалася на Світлодарській дузі. Особливо підло, цинічно та підступно учора тут повелися незаконні збройні формування окупанта. Проросійські негідники свідомо і прицільно обстріляли селище Новолуганське. По оселям, де мешкають мирні громадяни, ворог випустив щонайменше 40 реактивних снарядів із систем залпового вогню, також не припиняючи обстрілів у цьому районі й у інший час, крім того, із різнотипного озброєння. Військовослужбовці Збройних Сил України разом із представниками інших силових відомств продовжують надавати допомогу постраждалим мешканцям Новолуганського. Зокрема, військовим медикам від початку варварського обстрілу окупантом цього населеного пункту вдалося стабілізували стан восьми постраждалих, серед яких є 6 жінок старшого віку і одна шестирічна дитина. Всіх поранених доправлено до найближчих стаціонарних медзакладів.

Загалом у селищі пошкоджені 50 будинків, 9 багатоповерхівок, дошкільний навчальний заклад, загальноосвітня школа та фельдшерсько-акушерський пункт. Населений пункт частково знеструмлено через пошкодження лінії електропередач, пошкоджено також і місцевий газогін.

Противник не вгамовується і зовсім не прагне миру навіть у переддень такого великого й очікуваного християнами свята, як День Святого Миколая. Ворожі обстріли на Луганщині тривали практично цілодобово. Так, із артилерійських систем калібру 122-мм окупант накривав позиції українських звитяжців під Травневим та Гладосовим, також тут упало загалом і майже сімдесят 120-мм мін. Також 120-мм міномети незаконні збройні формування у різний час застосовували на підступах до Новотошківського і Луганського. У шести локаціях Луганського напрямку противник відкривав вогонь із 82-мм мінометів, загалом випустивши по опорним пунктам Збройних Сил України майже 60 снарядів. Неподалік Світлодарська та Новолуганського удень по нашим позиціям прицільно працювали ворожі БМП та гранатометники.

Українські військовослужбовці давали адекватну вогневу відповідь противнику лише на кожну третю провокацію, яка становила найбільшу небезпеку особовому складу.

На донецькому напрямку російсько-окупаційні сили провели 6 прицільних злочинних обстрілів, вкотре порушивши режим тиші та Мінські угоди.

До найсуттєвішого напруження на Донеччині призвела активність «гібридних» найманців на підступах до Пісків. Тут противник на понад, як дві години влаштував для українських військових буквально вогняну зливу із 67-ми 120-мм та 45-ти 82-мм мінометних снарядів. Також тут упало кілька 122-мм снарядів із важкої артилерії. Неподалік Пісок уранці та Водяного увечері фіксувалася активність і БПМ противника. До всього, по оборонцям Авдіївки та Водяного окупант випустив до декілька 82-мм мін.

Українські звитяжці, аби вгамувати окупанта, використовували винятково штатне піхотне озброєння.

Окрім цього, противник вів вогонь з гранатометів різних систем, кулеметів та стрілецької зброї по наших опорних пунктах поблизу Авдіївки, шахти Бутівка та Кам’янки.

Зазначимо, що майже у кожному випадку захисники України відповідали окупантам із озброєння, не забороненого Мінськими угодами, застосовуючи гранатомети та кулемети.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: