Карта АТО: ситуація на сході України на 5 грудня

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 06:00 5 грудня 2017 року за даними РНБО України, прес-центру АТО, Міноборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Обстріли російсько-окупаційних військ з артилерії 152 мм та мінометів різних калібрів по позиціях захисників України, мирному населеному пункту, а також п’ятигодинний бій поблизу Луганського без втрат з нашого боку – такі підсумки минулої доби.

Загалом минулої доби в районі проведення Антитерористичної операції зафіксовано 21 ворожий обстріл. Наші військовослужбовці 6 разів відкривали вогонь у відповідь, використовуючи штатне озброєння.

Вчора зранку, близько 09:30, терористи обстріляли з 30-мм станкового автоматичного гранатомета (АГС) південну околицю н.п. Водяне. Пошкоджень немає, але внаслідок обстрілу отримав поранення військовослужбовець підрозділу Національної гвардії України.

Окрім цього, внаслідок ворожих обстрілів поранено двох військовослужбовців ЗС України поблизу н.п. Луганське та Піски. Усіх поранених було оперативно евакуйовано до медичних установ та військових мобільних госпіталів, де захисникам України надається вся необхідна допомога.

Напрямки:

На луганському напрямку ворог провів 17 прицільних обстрілів в бік наших позицій. З артилерії калібру 152 мм бойовики випустили 10 снарядів по нашим позиціям поблизу смт Врубівка Попаснянського району Луганської області, при цьому російсько-окупаційні війська підступно обстріляли й сам населений пункт, наражаючи на небезпеку цивільних жителів.

Окрім цього, більше 20 мін калібру 120 мм окупанти випустили по наших позиціях поблизу Причепилівки та Кримського. З мінометів 120 та 82 мм калібрів двадцять мін випущено ворогом в районі Луганського. З озброєння БМП, спареної зенітної установки ЗУ-23-2 противник вів вогонь поблизу Новолуганського. Окрім того, зафіксовані непоодинокі ворожі обстріли з гранатометів та стрілецької зброї по наших укріпленнях в районі н.п. Луганське, Жовте, Зайцеве, Троїцьке.

У переважній більшості випадків захисники України не відповідали на ворожі провокації, але декілька разів вгамовували ворога прицільним вогнем у відповідь зі зброї, що не заборонена Мінськими домовленостями.

Близько опівночі 4 грудня, українськими військовослужбовцями спостережного пункту поблизу Луганського, було помічено диверсійну групу противника у кількості до 8 осіб.

Приховане висування групи вздовж траси Дебальцеве – Світлодарськ здійснювалося за підтримки відволікаючого вогню з великокаліберних кулеметів та АГС-17, який вівся з блокпосту незаконних збройних формувань.

Військовослужбовці Збройних Сил України відбили напад. Як згодом з’ясувалося, бойовики були зі складу т. зв. 7-ї окремої мотострілецької бригади 2 АК російсько-окупаційних військ. По противнику було відкрито вогонь з піхотної зброї, внаслідок чого ворог відступив. В результаті цього п’ятигодинного бойового зіткнення втрат серед особового складу ЗС України немає. Натомість, окупанти кинули на місці бою двох поранених та одного вбитого бойовика і поспіхом залишили місце зіткнення.

На донецькому напрямку минулої доби зафіксовано 4 прицільні ворожі обстріли наших позицій.

Російсько-окупаційні війська тричі вели доволі тривалі обстріли наших захисників поблизу н.п. Піски, при цьому застосовували озброєння БМП, гранатометів різних систем, кулеметів та мінометів калібру 82 мм. Ворожий мінометний вогонь цього ж калібру також було зафіксовано в районі Кам’янки.

На більшість ворожих провокацій українські військові давали жорстку відповідь з гранатометів та стрілецької зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: