Румунію знову охопили антиурядові протести

Читать на русском
У Румунії у неділю, 3 грудня, відновились антиурядові протести. У них беруть участь жителі Бухареста, Клужа, Дева, Тиргу-Муреша.

У Румунії у неділю, 3 грудня, відновились антиурядові протести. У них беруть участь жителі Бухареста, Клужа, Дева, Тиргу-Муреша.

Проце повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на кореспондента «Укрінформу».

Маніфестанти вимагають відставки керівників парламенту Келіна Попеску Теричану (голова Сенату) та Лівіу Драгня (голова Камери депутатів), яких підозрюють у корупції. Серед вимог також відкликання з парламенту законопроектів про внесення змін у систему правосуддя.

Раніше проти внесення змін до системи правосуддя виступили представники ЄС, США і громадянського суспільства Румунії.

Держдеп США поширив у зв'язку з цим спеціальне комюніке, в якому закликав правлячу коаліцію відмовитися від законодавчої ініціативи про внесення змін до системи правосуддя.

Румунія наполягає на продовженні санкцій проти РосіїПрезидент Румунії Клаус Йоганніс виступає за продовження санкцій проти Росії до виконання Мінських угод.

Згідно з винесеними на розгляд до парламенту законопроектами, президент Румунії втрачає право призначати прокурорів і керівника управління по боротьбі з корупцією, а Юридична інспекція підпорядковуватиметься не Вищій Раді магістрату, а міністру юстиції.

Раніше на вулиці Бухареста вийшли від 10 до 29 тисяч осіб, які вимагали відставки уряду через корупцію.

Як повідомлялося, також в Румунії пройшли протести проти планів правлячої коаліції переглянути судове законодавство.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: