Саміт Східного партнерства в тіні Путіна: підсумки та європерспективи України

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

На жаль, серед європейських країн дійсно спостерігається тенденція, спрямована на те, щоб не загострювати відносини з Росією, не йти на ескалацію конфлікту. Тим більше було заздалегідь заявлено, що саміт створений не проти когось, а для стабілізації відносин прикордонних країн з ЄС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, підбиваючи підсумки саміту Східного партнерства.

«Це один із форматів польсько-шведської ініціативи європейської політики сусідства, орієнтований на формування зони стабільності на кордонах ЄС. Європейський Союз свідомо уникає конфліктних ситуацій, орієнтуючись більшою мірою на економіку, розвиток, демократію, стабільність та інші моменти. Є лише дуже обережні фрази про те, що саміт підтримує територіальну цілісність держав», – констатував Пашков.

Наразі саміт, образно кажучи, пройшов у тіні Путіна, зазначив він.

«Обережні, нейтральні, обтічні декларації й фрази. Умовно висловлена підтримка європейським прагненням України, Грузії та Молдови», – додав експерт.

Він підкреслив, що європейці бачать завданням саміту не протистояння чи створення якогось блоку з протистояння РФ, а більшою мірою дотримання нейтралітету.

Асоціація з ЄС у дії: що це дасть українцям1 вересня Угода про асоціацію з ЄС набула чинності. Які переваги отримає Україна, чи зміниться ринок товарів та чого чекати українцям, розповіли експерти.

«В принципі, зважаючи на склад учасників, саміт і може бути лише таким. Немає можливості радикалізації. Країни мають зовсім різні завдання й цілі. Три країни мають Угоду про асоціацію. Білорусь є союзником РФ разом із Вірменією. Азербайджан займає самостійну позицію. Це все забезпечує нейтральний тон», – пояснив фахівець.

На його думку, за підсумками саміту можна сказати, що європейські перспективи України забезпечуються всередині країни.

«Нам потрібно виконувати домашнє завдання відповідно до Угоди про асоціацію. Потрібно для початку створити умови, створити фундамент для більш обґрунтованих претензій на членство, а вже потім пред'являти їх. Тому що на поточний момент в країні занадто багато внутрішніх проблем, і вони викликають занепокоєння ЄС. На такому тлі вимагати визначення перспектив, м'яко кажучи, недоречно й передчасно», – резюмував Михайло Пашков.

Як відомо, в програмі саміту беруть участь Україна, Грузія, Вірменія та Азербайджан. Білоруський президент Олександр Лукашенко та лідер Молдови Ігор Додон відмовилися відвідати саміт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: