В ООН озвучили нову цифру щодо біженців-рохінджа

Читать на русском
Понад 620 тисяч представників народності рохінджа втекли з М'янми у Бангладеш за останні три місяці, заявив офіційний представник генсека ООН Стефан Дюжаррік.

Понад 620 тисяч представників народності рохінджа втекли з М'янми у Бангладеш за останні три місяці, заявив офіційний представник генсека ООН Стефан Дюжаррік.

«Кількість біженців народності рохінджа, які прибули в Бангладеш з 25 серпня, досягла 624 тисяч осіб», - повідомив він у понеділок з посиланням на дані управління з координації гуманітарних питань (УКГП ООН), пише «Слово і Діло».

Він зазначив, що минулого тижня кордон Бангладеш перетинали в середньому 430 осіб в день.

Напередодні стало відомо про повернення біженців в найближчому майбутньому. Як повідомив в суботу глава МЗС Бангладеш Абул Хасан Махмуд Алі, влада Бангладеш і М'янми погодилася залучити Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) до процесу репатріації.

Протягом трьох тижнів буде сформовано робочу групу, яка контролюватиме процес репатріації. За підписаною угодою в М'янму зможуть повернутися тільки ті біженці, які покинули країну після 25 серпня поточного року або 9 жовтня 2016 року, коли в штаті Ракхайн також відбулася ескалація насильства.

Крім того, біженці повинні повертатися до М'янми за власним бажанням, повинні бути резидентами М'янми, зокрема, батько й мати народилася в Бангладеш дитини повинні бути резидентами М'янми.

Ситуація на території мьянманского західного штату Ракхайн, де компактно проживають мусульмани народності рохінджа, різко загострилася 25 серпня, коли сотні бойовиків руху «Араканская армія порятунку рохінджа» вчинили напад на 30 опорних пунктів поліції. Загинули кілька сотень людей.

Внаслідок відповідних дій сил безпеки М'янми понад 600 тисяч рохінджа стали біженцями в сусідній Бангладеш. Влада М'янми заявляє, що в районах компактного проживання рохінджа йде гуманітарна операція.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: