Економіка в 2018 році: як зміняться зарплати та на скільки впаде гривня

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Найближчого місяця падіння національної валюти триватиме, але якихось великих «викидів» очікувати не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, оцінюючи економічні чинники та ситуацію на валютному ринку, зокрема падіння курсу гривні щодо долара десятий день поспіль.

«Є кілька моментів, які потрібно враховувати. По-перше, цього року ніхто грошей від кредиторів не отримає, по-друге, постає питання підвищення зарплат наступного року», – зазначив аналітик.

Він підкреслив, що підвищення зарплат збільшує інфляцію й негативно впливає на курс гривні.

«Що вищі зарплати, то гірше гривні. Адже йдеться не лише про те, що піднімається мінімальна зарплата. Зростає загальний рівень заробітних плат, тому що Україна зіткнулася з відтоком робочої сили», – пояснив експерт.

За його словами, в зв'язку з цим, поступово зарплати в Україні підвищуватимуться.

«Порівняно з нинішнім рівнем зарплати зростуть на 100-200 доларів», – додав Найман.

Аналітик уточнив, що це відбуватиметься в рамках вирівнювання наших зарплат із заробітними платами в східноєвропейських країнах – тій самій Угорщині, Румунії.

«А що більше грошей у людей, то більше вони починають витрачати на імпортні товари й послуги», – наголосив він.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

Тому в зв'язку з низкою факторів прогнозуються подальше ослаблення гривні, констатував експерт.

«Кінець року Україна, скоріш за все, зустріне з курсом 27,2-27,5 гривень за долар. Наступного року падіння можливе на 5-10%. З євро ситуація складніша. Скоріш за все, євро буде кращим за американську валюту наступного року. Додатково проти євро гривня може ослабнути не на 5-10%, а на 10-15%. Тобто курс буде на рівні 32-33 гривень за євро», – резюмував Ерік Найман.

Нагадаємо, уряд заклав до держбюджету на 2018 рік курс 29,3 гривні за долар. Також, згідно з державним кошторисом, наступного року мінімальна зарплата українців зросте до 3723 гривень.

Огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: