Макрон підписав закон, який замінює надзвичайний стан у Франції

Читать на русском
Президент Франції Еммануель Макрон підписав новий антитерористичний закон, який замінить надзвичайний стан, запроваджений після терактів 13 листопада 2015 року.

Президент Франції Еммануель Макрон підписав новий антитерористичний закон, який замінить надзвичайний стан, запроваджений після терактів 13 листопада 2015 року.

Церемонія підписання відбулася в понеділок, 30 жовтня, в Єлисейському палаці.

«Закон набуде чинності з завтрашнього дня... його ефект стане зрозумілий протягом двох років», - цитує Макрона Le Figaro, пише «Слово і Діло».

Після набуття чинності закону у Франції припинить свою дію надзвичайний стан, який діяв майже два роки після терактів в Парижі 13 листопада 2015 року.

Як пише DW, закон полегшить владі застосування штрафних санкцій по відношенню до так званих «проповідників ненависті». У майбутньому влада зможе закривати мечеті та інші релігійні установи, якщо в них поширюються «теорії та ідеї» тероризму. Раніше для цього владі потрібно було пред'явити документи в письмовій формі або задокументовані конкретні висловлювання.

Закон дозволить МВС і префектам департаментів обмежувати свободу пересування підозрюваних в тероризмі без рішення суду, а також організовувати масштабні перевірки поліцією на вокзалах і в аеропортах.

Критикували новий закон ліві і правозахисні організації, побоюючись серйозного обмеження свобод громадян. Однак праві і Національний фронт назвали закон занадто м'яким.

Раніше новий антитерористичний закон у другому читанні схвалив Сенат Франції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: