Замах на Мосійчука: про що свідчать обрані методи та місце теракту

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Безумовно, дуже шкода, що стався такий теракт, шкода постраждалих, але якщо бути відвертими, то потрібно визнати, що в РПЛ є лише одна фігура, яка є політично вагомою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Небоженко, оцінюючи теракт у Києві, в результаті якого постраждав народний депутат від РПЛ Ігор Мосійчук.

Замах на «радикала» та Москва

«В РПЛ є один нардеп, який реально представляє серйозну політичну цінність і є корисним, – це сам Ляшко. Всі інші, як би це зараз не прозвучало, не мають цінності в нашій політиці, а тим більше в російській», – наголосив Небоженко.

«Це дуже трагічна ситуація. Але питання в тому, де РФ, а де Мосійчук. Даремно цю історію відводять від бізнес-сектора й намагаються вивести на якийсь величезний рівень. Ляшко – яскрава політична фігура, політик-демагог, кандидат у президенти, гостро грав з олігархами. Але навряд чи можна порівнювати фігури Мосійчука й Ляшка», – підкреслив він.

Наші політики дуже легко дають обіцянки своїм виборцям, а потім їх не виконують. І так само вони дають обіцянки бізнесменам, а потім дотримують слова. Депутати звикли давати обіцянки на сидінні й знати, що за їх невиконання нічого не буде. Але в бізнесі інші закони.

«Звісно, депутати, які не виконали обіцянки, ризикують тим, що їм можуть і помститися», – додав політолог.

На його думку, РФ і Мосійчук не дуже в'яжуться між собою.

«Скоріш за все, річ у гострому конфлікті з бізнес-оточенням. Мосійчук міг щось не виконати. Його намагаються покарати. Переведення стрілок на РФ, скоріш за все, робиться, щоб відвести від економічних причин цього злочину», – припустив експерт.

Вибір місця: «Еспресо», Аваков і НФ

На думку політолога, хоч місце й людне, але річ не в каналі.

«Ніхто жодної уваги на Авакова та НФ не звертав. Аваков сам зацікавлений у тому, щоб тут не було великої політики. Політики тут не простежується, навіть незважаючи на те, що це сталося з каналом, який тримають представники НФ. Місце, скоріш за все, випадкове, й не виключено, що виконавці поспішали», – уточнив експерт.

На його переконання, Аваков не зацікавлений у політизації процесу.

«Тоді це буде вже велика гра не з Мосійчуком та Ляшком, а із самою фігурою Авакова. Йому це точно не потрібно. Він ледве уникнув кривавого конфлікту з мітингувальниками під Радою, а тут йому підкидають нову історію. Це не складна схема, голова МВС має швидко розколоти Мосійчука в питанні того, з ким він мав бізнес-контакти», – пояснюив Небоженко.

Методи злочину та синдром війни

Фахівець також звернув увагу на жорстокість теракту.

«Політолог, імовірно, постраждав випадково, а охоронець ніколи не може знати напевно, що насправді робить його роботодавець. Час дійсно зараз дуже жорстокий. Багато хто був на війні, й для них те, що могли постраждати інші, не має жодного значення. Той випадок, коли «ми за ціною не постоїмо». Дуже страшно, коли на вулицях вбивають людей», – зазначив експерт.

На його думку, такі ситуації формують ескалацію насильства.

Якщо дуже легко можна підірвати людину на вулиці – неважливо, чи це депутат, охоронець, журналіст, чи перехожий – це говорить про те, що влада навчилася обіцяти, заробляти, імітувати реформи, але не справляється з головним завданням – з безпекою людей.

«Багато людей з фронту, понад 250 тисяч осіб пройшли через АТО. Зараз, під час війни, набагато більше людей, які радше вдаються до насильства, ніж до судів. Та й як подати на Мосійчука? Він прийде й скаже: я націоналіст. Що суддя робитиме?», – додав він.

«У нас в принципі втрачається повага до мирних способів вирішення конфлікту. Тому люди беруться за зброю. Тим більше віри в суди немає ні в кого. Люди шукають інші способи покарання, особисті методи розправи з тим, хто їх обдурив. А в бізнесі взагалі свої закони», – резюмував Віктор Небоженко.

Додамо, сам постраждалий нардеп від РПЛ вважає, що «замовники сидять у Москві, а виконавці – київські. Не виключено, що агентура всередині патріотичного середовища».

Поліція кваліфікувала справу як теракт, а в МВС повідомили, що розглядатимуть усі версії, включаючи причетність спецслужб РФ.

Відзначимо, за даними «Слова і Діла» в «радикала» зафіксовано 113 обіцянок, більшість з яких він не виконав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: