Найбільший алмаз у світі пішов із молотка

Читать на русском
Британський ювелір Лоуренс Графф купив найбільший у світі діамант Lesedi la Rona вагою 1 109 карат за $53 млн., що набагато нижче торішньої оцінки.

Британський ювелір Лоуренс Графф купив найбільший у світі діамант Lesedi la Rona вагою 1 109 карат за $53 млн., що набагато нижче торішньої оцінки.

Про це пише Financial Times, повідомляє «Слово і Діло».

У червні 2016 року діамант розміром із тенісний м'яч був виставлений на аукціоні Sotheby's, і покупці запропонували за нього $61 млн., тоді як глава канадської компанії Lucara Diamond, що виявила його, Вільям Лем розраховував виручити, як мінімум, $70 млн.

Кожен карат Lesedi la Rona коштує $47,8 тис., поступаючись як кольоровим, так і безбарвним діамантам, проданим останнім часом на торгах. У травні 2016 року діамант Constellation (також належав Lucara) вагою 813 карат був проданий за $63 млн., або $77,5 тис. за карат. У квітні цього року рідкісний рожевий діамант Pink Star пішов з молотка за $71,2 млн. ($1,2 млн. за карат), встановивши новий рекорд ціни на ринку дорогоцінних каменів.

Lucara Diamond один час планувала навіть розпиляти алмаз, щоб продати його дорожче. За словами аналітиків, алмаз був занадто великий для ситуації, що склалася на ринку, і щоб камінь був гідно оцінений. Вони вважали, що, «можливо, варто почекати пару років».

Діамант Lesedi la Rona був знайдений у листопаді 2015 року на родовищі Karowe у Ботсвані, що належить канадській Lucara Diamond Corp. Назва каменю перекладається з мови тсвана як «Наш світ».

Lesedi la Rona зараз є найбільшим алмазом у світі. Він поступається лише здобутому в 1905 році в ПАР алмазу Cullinan (Куллінан), який спочатку мав вагу понад 3106 карат, однак був розколотий на безліч частин.

Нагадаємо, в Британії на аукціоні продали фотолистівки королеви.

А рукописи Мао Цзедуна пішли з молотка майже за мільйон доларів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: