Справа проти Чауса: які обхідні шляхи екстрадиції має суддя-втікач

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Дивно, чому в САП очікують на рішення саме президента Молдови. Про президента може йтися лише в тому разі, якщо стоїть питання громадянства. А ще є питання щодо статусу біженця. Цим займаються інші органи.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи заяву Назара Холодницького про те, що Україна чекає на рішення президента Молдови Ігоря Додона щодо екстрадиції судді Миколи Чауса.

«Суддя Чаус затриманий, на підставі матеріалів нашої Антикорупційної прокуратури прокуратура Молдови звернулася до суду, щоб скасувати традиційний арешт з метою подальшого відправлення в Україну. Тому зараз стоїть питання по лінії прокуратура-суд. Можливо, політичний вплив президента Молдови на систему і є, але в цій ситуації радше йдеться про проблему впливу на органи юстиції виконавчої влади. Це прем’єр-міністр, парламент, а не президент», – наголосив Банчук.

За його словами, поки що тривають юридичні процедури.

Суддя-утікач Чаус претендує на політпритулок у МолдовіСАП готова надати Молдові докази, що підтверджують вчинення Миколою Чаусом кримінального правопорушення, якщо він буде просити політичного притулку.

«У цій ситуації можуть бути обхідні шляхи. Наприклад, підозрюваний може бути визнаний політичним біженцем. Але для того, щоб екстрадиція була заборонена, потрібно переконати молдовську владу в політичних чи інших переслідуваннях. Поки не зовсім зрозуміло, якою буде мотивація», – додав експерт.

Однак, уточнив він, що ризики все одно залишатимуться, наприклад, якщо молдовська влада, судові органи разом із прокуратурою підуть таким шляхом, щоб не видавати Чауса, то може спрацювати принцип взаємності.

«У міжнародному праві працює таке поняття. Якщо молдовська влада звернеться до України з аналогічним проханням, ми не виконаємо їхній запит. Саме на принципі взаємності функціонують двосторонні угоди щодо екстрадиції та видачі підозрюваних чи засуджених осіб», – резюмував Олександр Банчук.

Нагадаємо, суддю Миколу Чауса підозрюють у хабарництві. У вересні минулого року суд дозволив його затримати. Сам суддя був оголошений у міжнародний розшук.

У березні 2017 року Чауса затримали в Молдові. Відтоді суд кілька разів продовжував йому арешт.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: