Ердоган передав Євросоюзу свій ультиматум

Читать на русском
Недільного вечора, 3 вересня, канцлер ФРН Ангела Меркель під час передвиборних теледебатів ясно дала зрозуміти, що Анкарі не варто розраховувати на членство в ЄС.

Недільного вечора, 3 вересня, канцлер ФРН Ангела Меркель під час передвиборних теледебатів ясно дала зрозуміти, що Анкарі не варто розраховувати на членство в ЄС.

Турецький лідер Реджеп Тайіп Ердоган після майже триденної паузи в середу озвучив підкреслено жорстку відповідь.

Причому він не захищався, а явно наступав. Президент Туреччини розповів, як в ситуації, що склалася повинна себе вести Європа.

«Ми хочемо, щоб європейські країни і інститути ЄС проводили щиру політику щодо Туреччини. Вони виступають проти членства Туреччини в ЄС. Кажуть, що будуть виступати проти переговорів після виборів. Потім кажуть, що рішення повинні ухвалювати всі члени ЄС. Вітаю, прийміть це рішення якомога швидше», - цитує Ердогана ТАСС, пише «Слово і Діло».

На зборах керівників регіональних штабів Партії справедливості і розвитку він особливо підкреслив: «Саме Європа повинна вирішити, або прокласти шлях до повного членства Туреччини в ЄС і виконати всі обіцянки в угоді з питань біженців, або ж завершити весь цей процес зовсім». Давши таким чином зрозуміти, що не Анкара, а Берлін і особисто Меркель ставлять під удар життєво важливу для ЄС домовленість з Туреччиною з питань біженців. Без якої, очевидно, сьогодні в Європі мігрантів з ближнього Сходу було б в рази більше.

Але ж і з цією угодою європейці вже відверто визнають, що не знають, як впоратися з мільйонами біженців. Ситуація настільки загострилася, що в Єврокомісії відкрито пригрозили судами тих країн, хто відмовляється брати на себе частину міграційної євровідповідальності. І це явно тільки початок великих проблем для ЄС.

Розуміє це прекрасно і сам Ердоган. Звідси й такі чіткі цілі. Більше схожі на ультиматум.

Нагадаємо, Меркель не має наміру домовлятися з Туреччиною про митний союз.

Раніше Меркель звинуватила Туреччину в зловживанні членством в міжнародних організаціях.

А Ердоган заборонив німецьким туркам голосувати за партію Меркель.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: