Польщу назвали «найбільшою жертвою Другої світової»

Читать на русском
Заступник міністра культури Польщі Ярослав Селлін назвав свою країну найбільшою жертвою Другої світової.

Заступник міністра культури Польщі Ярослав Селлін назвав свою країну найбільшою жертвою Другої світової.

«Польща повинна нагадати світові, що ми були - в державному сенсі - найбільшою жертвою Другої світової війни і повинні домагатися військових репарацій від Німеччини», - заявив заступник міністра культури Польщі Ярослав Селлін.

Як пише Gazeta Prawna, Селлін нагадав, що «Польща зазнала найбільших втрат у Другій світовій війні, якщо мова йде про кількість жертв», передає «Слово і Діло».

Заступник міністра культури також торкнувся широко обговорюваної в цей час в Польщі теми можливої вимоги репарацій від Німеччини за завдані за час Другої світової війни втрати. «Важливо нагадати - і самим собі, і світові, і Німеччини, - наскільки великі були ці втрати, уявити їх і домагатися цих компенсацій, принаймні, винести їх на порядок денний. Я вважаю, що не можна так це залишити», - підкреслив Селлін.

В ухваленому в 1953 році Радою міністрів законі ПНР визнала, що Німеччина виконала зобов'язання з цього питання щодо Польщі, і ухвалила рішення про відмову від виплати компенсацій на користь країни. У вересні 2004 року уряд Марка Білки ухвалив закон з цього ж питання.

Питання репарацій знову стали обговорювати в серпні поточного року, коли депутат від партії «Право і справедливість» Аркадіуш Муларчік звернувся з ним в Бюро сеймових досліджень. Бюро доручило підготовку рішення з цього питання зовнішнім експертам - відгук повинен був бути готовий до 11 вересня, підсумовує Gazeta Prawna.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: