Війна на сході України: як США можуть змусити РФ піти з Донбасу

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Річ у тім, що США вже роблять певні кроки, спрямовані якраз на економічну ізоляцію РФ. Зокрема, в документі про санкції Росія вперше після розпаду СРСР фігурує в списку так званої осі зла поряд з Іраном і Північною Кореєю.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи заяву Курта Волкера про те, що РФ може залишитися в економічній та дипломатичній ізоляції через кризу в Україні.

«На законодавчому рівні США вже відносять Росію до країн з осі зла. Очевидно, що це спричинило й посилення санкцій. Ба більше, санкції в цьому форматі вимагають від усього світу їх дотримання. Цим вони відрізняються від санкцій ЄС. Фактично, вони змушують долучатися до санкцій проти РФ увесь світ», – зазначив Леонов.

За його словами, другий важливий аспект полягає в тому, що в автоматичному режимі фінансовій розвідці США тепер дозволяється розслідувати справи оточення керівництва Кремля та самого Путіна.

У США з оточення Трампа вже вичищені майже всі несистемні гравці, які були налаштовані проти України, – Флінн, Беннон. Залишилися ті, хто більшою мірою належить до «яструбів».

«РФ стає певною мірою токсичною для політики Заходу. Європейські та американські політики, які симпатизували Росії, потрапляють під удар, а Трампа вся зовнішньополітична еліта заганяє в певному напрямку, коли він змушений іти на жорсткість щодо РФ, щоб його не звинуватили в здачі американських інтересів», – пояснив політолог.

На його думку, в Європі також складається лінія проти РФ.

Стало відомо, скільки російських військових перебуває на ДонбасіНа окупованій території Донбасу перебуває близько 3 тисяч російських військовослужбовців. Про це заявив президент країни Петро Порошенко після переговорів з міністром оборони США Джеймс Меттіс.

«Перемога Меркель зміцнить лінію Берлін-Париж», – додав він.

«Що довше РФ буде в такому підвішеному стані, як зараз, то складніше буде відновити статус-кво, якщо взагалі можливо. Американці беруть курс на ізоляцію Росії, хоча й не лише через Україну, але таким чином вони дійсно змушують РФ піти з Донбасу. За Обами такого не було», – проаналізував Олександр Леонов.

Як відомо, представник Держдепу Курт Волкер вважає, що РФ хоче «заморозити» ситуацію на Донбасію Раніше він заявив, що США не визнають дій Росії в Криму та на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: