Роки йдуть, обіцянки лишаються: що політики щорічно обіцяють українцям у серпні

Читать на русском

Стартував останній місяць літа, а це означає, що настав час для традиційного щомісячного огляду «Слова і Діла», присвяченого обіцянкам, які політики давали в серпні рік, два й три тому. Ця серія оглядів, крім того, що освіжає пам'ять й допомагає згадати, чим жила країна протягом декількох попередніх років, також дає можливість простежити циклічність деяких заяв політиків, а в окремих випадках – виявити зміни в їхніх поглядах та орієнтації. Отже, сьогодні в центрі нашої уваги – найголовніші політичні заяви, зроблені в серпні 2014, 2015 і 2016 років.

Одразу відзначимо, що серпень – найспокійніший з точки зору політичної активності місяць. Це період, коли і парламент, і керівництво більшості міністерств, відомств та держкомпаній перебувають у відпустках. Але так було не завжди. Наприклад, у серпні 2014 року точилися активні бойові дії на Донбасі. Українські військові й добровольці були близькі до звільнення значної частини окупованих терористами територій, тим самим викликавши занепокоєння з боку Росії, що пізніше вилилося в Іловайську трагедію, а дипломати й прості українці були стурбовані долею українських заручників, які потрапили до рук бойовиків і російських військових. У серпні 2015 року українські політики вже дедалі більше говорили про соцзабезпечення учасників АТО та зміни до Конституції в частині децентралізації. А ще в топ-темах тоді був «Правий сектор» зі своєю витівкою в Мукачеві. Серпень 2016-го був не настільки насиченим подіями, як у два попередні роки, тому й політики говорили здебільшого про проблеми, для більшості українців нагальні: підготовка до опалювального сезону, підвищення пенсій, ремонт доріг, повернення грошей вкладникам збанкрутілих банків.

Серпень 2014-го: бойові дії на Донбасі, перші полонені й ратифікація асоціації з ЄС

10 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що у складі його відомства з'явиться служба опіки сімей загиблих. У першу чергу йшлося про рідних правоохоронців, які загинули під час АТО. У жовтні того ж року в коментарі «Слову і Ділу» міністр підтвердив факт створення такої служби в кадровому управлінні центрального апарату МВС. Як запевнив тоді чиновник, станом на середину осені були вже роздані й перші квартири сім'ям загиблих бійців.

Двома днями пізніше «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку народного депутата Оксани Продан про ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС Верховною Радою VII скликання. На той момент перевибори були лише питанням часу, але парламент усе ж встиг розглянути це важливе зовнішньополітичне питання. Відбулося це 16 вересня – за півтора місяця до виборів нової Ради.

А 25 серпня із вуст міністра закордонних справ Павла Клімкіна прозвучала обіцянка звільнити з російського полону кримського режисера Олега Сенцова, затриманого ФСБ РФ ще 11 травня й обвинуваченого в тероризмі. На превеликий жаль, ця обіцянка не виконана й до сьогодні, а стійкий кримчанин весь цей час відбуває термін за фальсифікованими звинуваченнями в якутській колонії.

Серпень 2015-го: забезпечення армії, пропуску в зону АТО та децентралізація

4 серпня 2015 року «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку одного з лідерів «Опозиційного блоку» Наталі Королевської про намір скасувати пропускну систему в зоні проведення АТО. На її думку, це створює додаткові перешкоди для місцевих жителів. Крім того, політик вимагала створити для них «зелені» коридори та відновити автобусне сполучення з Донецьком. Яким чином народний депутат зібралася налагоджувати відповідну домовленість із бойовиками ОРДЛО, не зовсім зрозуміло й донині, адже обіцянка все ще в процесі виконання.

24 серпня у зверненні з нагоди Дня Незалежності президент України Петро Порошенко урочисто пообіцяв збільшити контрактну складову армії. Ця обіцянка була закрита зі статусом «виконано» після того, як у серпні 2016 року на службу в ЗСУ пішли понад 43 тисячі контрактників.

Ну а 30 серпня прозвучала ще одна важлива обіцянка, яка, втім, не вплинула на кінцевий результат щодо цього питання. Йдеться про заяву лідера «Самопомочі» Олега Березюка про те, що політична сила не голосуватиме за зміни до Конституції в частині децентралізації, які парламент розглядав днем пізніше. Дійсно, «Самопоміч» ці зміни не підтримала, але Рада все одно їх ухвалила. Про те, які трагічні наслідки мав мітинг противників цієї ініціативи, що пройшов під будівлею ВР, українці пам'ятатимуть іще довго...

Серпень 2016-го: збільшення оборонного бюджету, пенсії та підготовка до опалювального сезону

4 серпня міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик запевнив українців: побоюватися зими не варто, адже Кабмін зробить усе, щоб опалювальний сезон 2016/2017 пройшов гладко. І якщо не враховувати той факт, що рахунки за опалення увігнали в борги півкраїни, то він дійсно пройшов відносно безпроблемно. Варто зазначити, що на виконання цієї обіцянки працювала мало не половина уряду.

Кількома днями пізніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Кабінет міністрів знайде можливість для підвищення українцям пенсій. Якщо не брати до уваги несуттєві планові підвищення, пов'язані з інфляцією, то поки ця обіцянка в процесі виконання. Помітним зрушенням у її реалізації стане ухвалення пенсійної реформи, але поки що Верховна Рада її не підтримала.

Остання важлива обіцянка, озвучена в серпні 2016 року, – це заява міністра фінансів Олександра Данилюка з приводу збільшення до 5% ВВП державних витрат на оборону. І, як ми знаємо, в бюджеті країни на 2017 рік таке збільшення дійсно було передбачене.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: