У США оприлюднено секретні дані про вбивство Джона Кеннеді

Читать на русском
Національний архів США в понеділок опублікував низку раніше засекречених документів, що стосуються вбивства 35-го президента Сполучених Штатів Джона Кеннеді.

Національний архів США в понеділок опублікував низку раніше засекречених документів, що стосуються вбивства 35-го президента Сполучених Штатів Джона Кеннеді.

Серед них знаходяться файли з аудіозаписами свідчень офіцера КДБ Юрія Носенка, який в 1964 році надав ЦРУ відомості про єдиного підозрюваного в замаху - Лі Харві Освальда, пише «Слово і Діло».

Носенко служив в органах держбезпеки з 1953 року, а в 1964, не повернувшись з поїздки в Женеву, попросив політичного притулку в США. За деякими відомостями, ЦРУ підозрювало його в тому, що він подвійний агент, проте в 1970-х роках Носенко співпрацював з управлінням в якості консультанта. Він помер в 2008 році в США.

Відставний морський піхотинець Лі Харві Освальд в 1959 приїхав в СРСР, заявивши про бажання отримати радянське громадянство і відмовитися від американського. Він прожив в Союзі два з половиною роки, перебуваючи під постійним наглядом. До цього періоду і відносяться відомості Носенко, який, за його власним твердженням, особисто допитував Освальда.

Всього Національний архів оприлюднив майже 4 тисячі документів, 441 з них виходять від ФБР і ЦРУ і ніколи раніше не публікувалися. Доступ до них був заборонений на 25 років за законом, ухваленим в 1992 році. У найближчому майбутньому очікується ще кілька великих публікацій розсекречених документів по цій темі.

Президент США Джон Фіцджеральд Кеннеді був убитий 22 листопада 1963 року в Далласі. За результатами роботи спеціально створеної комісії єдиним виконавцем вбивства був визнаний Лі Харві Освальд. Офіційно він не був засуджений, оскільки через два дні після замаху на президента його застрелили під час перевседення з поліцейського управління в окружну в'язницю Далласа.

Як повідомлялося, Трамп звинувачує Україну в саботажі його передвиборної кампанії.

Посольство України відповіло Трампу на звинувачення в саботажі його передвиборної кампанії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: