ГПУ просить РФ передати з Криму бойовика-ката

Читать на русском
Генеральна прокуратура звернулася до Росії з проханням видати на вимогу Інтерполу ватажка одного з підрозділів бойовиків Вадима Погодіна, який убив 16-річного українського футболіста Степана Чубенка й катував полонених.
Погодінфото: скріншот

Генеральна прокуратура звернулася до Росії з проханням видати на вимогу Інтерполу ватажка одного з підрозділів бойовиків Вадима Погодіна, який убив 16-річного українського футболіста Степана Чубенка й катував полонених.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів заступник генпрокурора Євген Єнін, повідомляє «Слово і Діло».

«Сьогодні звернулися до Генеральної прокуратури РФ із проханням передати нам одного з ватажків «ДНР» Вадима Погодіна, який у 2014 році в Донецьку по-звірячому вбив неповнолітнього Степана Чубенка. Погодін був затриманий та утримується на тимчасово окупованій території АР Крим», – написав він.

Єнін зазначив, що запит не є визнанням юрисдикції РФ в окупованому Криму.

«Всім пошановувачам зради одразу кажу: це не є визнання Криму російським – Міжнародні конвенції та практика судів наднаціональноі юрисдикції свідчать про обов'язок держав здійснювати правове співробітництво, навіть якщо вони перебувають у стані війни та окупують частини територій», – підкреслив він.

«І так, ми будемо робити все можливе, щоб злочинці несли передбачене законом покарання, навіть якщо вони переховуються на тимчасово окупованій території», – додав заступник генпрокурора.

Крім того, Єнін звернувся до російських прокурорів: «Якщо у вас ще є хоч якісь залишки совісті та честі, не покривайте вбивцю дитини! Погодін має повстати перед судом та понести законне покарання за особливо тяжкий злочин».

Погодіна затримали за запитом Інтерполу в Криму 26 червня 2017 року. В Україні Погодіну загрожує довічне ув'язнення за вбивство 16-річного українського футболіста Степана Чубенка, якого влітку 2014 року бойовики зняли з потяга за стрічку в кольорах українського прапора, катували й зрештою розстріляли. Тіло хлопця рідним передали лише через три місяці. Крім того, Погодін причетний до катувань полонених українських бійців.

Нагадаємо, 19 липня стало відомо, що Молдова передала Україні 28-річну поплічницю луганських бойовиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: