Підвищення пенсій: де знайдуть гроші і якими будуть наслідки

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

Українці стають свідками не реформи, а проформи. Станом справ з розміром пенсій ніхто з влади не цікавився роками, а зараз раптом вирішили виправити ситуацію – з метою власного піару.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакету реформ» із питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина, оцінюючи інформацію про обіцяне урядом підвищення пенсійних виплат для 9 мільйонів пенсіонерів в межах пенсійної реформи.

«Це спроба зберегти «хорошу міну при поганій грі». Відбувся збіг інтересів уряду, парламенту, зовнішніх джерел фінансування України, що і призвело до виникнення ідеї пенсійної реформи», - підкреслив Щербина.

Експерт підкреслив, що реформа, перш за все, повинна була передбачати зміну самої сутності відносин у пенсійній сфері.

«У нашому ж випадку реформа має на меті не змінити суть відносин держави і пенсіонерів, а спробувати в рамках солідарної системи виправити фінансовий стан тих, хто тривалий час недоотримував виплати. Однак чомусь ані п'ять років, ані три роки тому нікого у владі це не хвилювало», - говорить фахівець.

За його словами, уряд може знайти варіант підвищення пенсій для мільйонів пенсіонерів, проте результати викликають сумніви.

«Уряд просто запустить друкарський верстат. Результат – неминуче нове розкручування інфляції. Адже економічних передумов для підвищення пенсій немає. Те, що в цифрах у нашій економіці щось росте, – не показник, дивитися потрібно не на номінал. Насправді через податки, внески в Пенсійний фонд і їхню взаємодію уряд намагається вилучити кошти з кишень громадян», - пояснює експерт.

На його переконання, незважаючи на підвищення, зобов'язань у держави було і залишається більше.

«Скільки б не підвищувалися зарплата, пенсія, коефіцієнти – зобов'язань завжди більше. Потрібно дивитися на джерело фінансування. Це загрозлива ситуація для уряду і Ради реформ, які схвалили проект пенсійної не реформи, а швидше проформи», - проаналізував Володимир Щербина.

Додамо, прем'єр Володимир Гройсман має намір до кінця 2017 року підвищити пенсії військовим пенсіонерам і протягом семи років зробити Пенсійний фонд бездефіцитним. Загальний показник рівня відповідальності Гройсмана становить 56%.

У разі провалу пенсійної реформи чинний уряд зобов'язався піти у відставку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: