ООН: Росія порушує Женевську конвенцію, примушуючи кримчан служити в своїй армії

Читать на русском
Примус кримчан до служби в російській армії порушує положення Женевської конвенції: документ забороняє окупантам змушувати цивільне населення окупованих територій служити у своїй армії.

Примус кримчан до служби в російській армії порушує положення Женевської конвенції: документ забороняє окупантам змушувати цивільне населення окупованих територій служити у своїй армії.

Про це йдеться в оприлюдненій доповіді ООН про ситуацію з правами людини в Україні Управління Верховного комісара ООН з прав людини, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу ООН.

У документі за період з 16 лютого по 15 травня йдеться, що Росія почала на території окупованого півострова кампанію з призову жителів Криму в армію РФ.

«1 квітня розпочалася кампанія з призову жителів Криму до лав Збройних сил Російської Федерації. Очікується, що до 2400 осіб будуть призвані на військову службу. З 2014 року кримські призовники служили у військових частинах Російської Федерації на території Кримського півострова. У 2017 році вони вперше будуть відправлені до військових частин в Російській Федерації», – сказано в доповіді.

У УВКПЛ зазначили, що РФ почала заводити кримінальні справи проти жителів Криму, які відмовляються служити в російській армії і вказали на те, що такі дії є прямим порушенням четвертої Женевської конвенції.

«УВКПЛ хотіло б підкреслити, що відповідно до частини четвертої Женевською конвенцією (стаття 51), держава-окупант не може примушувати цивільних осіб на окупованій території служити в своїх збройних силах або допоміжних військах», – підкреслили в ООН.

Нагадаємо, 13 червня в ООН знову закликали Росію зняти заборону на діяльність Меджлісу в Криму.

Також в ООН кваплять Україну з розслідуванням подій Майдану і подій 2 травня 2014 року в Одесі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: