Порошенко висловив співчуття з приводу смерті «гросмейстера міжнародної політики»

Читать на русском
Сумна новина: пішов з життя Збігнєв Бжезінський - гросмейстер міжнародної політики, легенда, епоха. Справжній друг України!, — написав Порошенко.

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття родині американського політолога Збігнева Бжезінського у зв'язку з його смертю.

Про це Глава Української держави написав у Фейсбуці, передає «Слово і Діло».

«Сумна новина: пішов з життя Збігнєв Бжезінський - гросмейстер міжнародної політики, легенда, епоха. Справжній друг України! Щирі співчуття рідним і близьким. Вічна пам'ять!», - написав він.

Раніше про смерть Збігнєва Казімежа Бжезінського, американського політолога і державного діяча, колишнього радника з національної безпеки президента США Джиммі Картера повідомила його донька на своїй сторінці в Instagram.

У березні 2017 року Бжезінському виповнилося 89 років.

За офіційною біографією, Бжезінський народився 1928 року в родині дипломата у Варшаві, але за іншими даними - в польському консульстві Харкова на вул. Ольмінського, де працювали батьки, і записаний ними як народжений у Польщі.

З 1938 року жив у Канаді, в 50-ті роки став громадянином США і зробив академічну кар'єру. У 50-х роках він викладав у Гарварді, а в 60-80-х очолював Інститут з питань комунізму в Колумбійському університеті, автор глобальної стратегії антикомунізму і жорсткої лінії щодо СРСР.

Був радником у президентів США Кеннеді і Джонсона. У 1977-1981 роках обіймав посаду радника з національної безпеки в адміністрації Картера.

Бжезінський був відомий тим, що допомагав усунути економічні перешкоди між СРСР, Китаєм і країнами Заходу. Крім цього, допомагав Картеру подолати глибокі протиріччя між лідерами Ізраїлю та Єгипту.

У період президентства Клінтона Бжезінський виступив автором концепції розширення НАТО на Схід.

В останні роки Бжезінський брав участь у різних консультаціях і переговорах, спрямованих на залучення колишніх республік СРСР в НАТО. Вважав декомунізацію України найважливішим досягненням для ідеологічного суверенітету України і вірив у процвітання Росії після Путіна.

Також цього місяця на 57-му році пішов з життя відомий юрист, політик та науковець Олександр Задорожній.

30 квітня помер після важкої і тривалої хвороби легендарний український поет Борис Олійник.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: