В Ірані сьогодні пройдуть президентські вибори

Читать на русском
Суперником Рухані на виборах є Ебрахім Раісі – богослов і юрист, який у 80-ті роки був одним з чотирьох суддів, які засідали в так званих комісіях смерті.

В Ірані сьогодні відбудуться президентські вибори, на яких вперше за 36 років чинний президент Ірану Хасан Рухані може не переобратися на другий термін.

Про це повідомляє ВВС, передає «Слово і Діло».

США відновлять «ядерні» санкції проти ІрануУ Білому домі вирішили відновити санкції, зняті в 2015 році після «історичної» ядерної угоди з Тегераном.

Рухані всередині країни критикують за підписання ядерної угоди з міжнародним співтовариством і поганий стан економіки. Хоча угода допомогла частково зняти санкції, а економіку довели до занепаду його попередники. Рухані пішов на непопулярні реформи. Певних успіхів він добився - зростання ВВП країни минулого року склало, як мінімум, 6%, а інфляція вперше за довгий час впала нижче 10%. Однак ефект від цього буде помітний лише в майбутньому, а при Рухані ВВП Ірану обвалився на 69%.

Суперником Рухані на виборах є Ебрахім Раісі - богослов і юрист, який у 80-ті роки був одним з чотирьох суддів, що засідали в так званих «комісіях смерті». Ці комісії засудили до страти більше чотирьох тисяч політичних в'язнів. Втім, як відзначають експерти, Рухані - теж консерватор, хоч він і вважається помірним, але при ньому також переслідують інакомислячих. Ключові рішення по зовнішнім і внутрішнім питань приймає не президент, а духовний лідер країни аятолла Алі Хаменеї.

Раніше повідомлялося, що екс-президента Ірану заборонили брати участь у нових виборах.

Нагадаємо, держсекретар США назвав Іран світовим лідером у спонсорстві тероризму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: