Справа 2 травня: зламати «Новоросію» вдалося тільки завдяки проукраїнським одеситам, а не владі

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Зараз РФ активно використовує події 2 травня в Одесі в своїх пропагандистських цілях: для інспірування незадоволення та певних настроїв у суспільстві.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, підбиваючи підсумки розслідування трагедії 2 травня в Одесі, через три роки після подій.

«2 травня – день пам’яті жертв російської агресії в Україні, тому що ті жертви, які загинули, є жертвами саме російської пропаганди, яким були імплементовані певні ідеї, надихнувшись якими, люди зі зброєю в руках вийшли проти незалежності України та загинули. Це наслідок саме російської пропаганди та російської агресії», - переконаний експерт.

Через три роки, зауважив він, залишається дуже багато питань щодо розслідування.

«Багато фактів було заявлено, але чому ці факти не в суді? Зокрема, щодо участі в акції представників російського консульства. Незрозуміло, чому не розставлені крапки в історії з участю диверсійно-розвідувальних груп з Придністров’я, які брали участь у підготовці подій в Одесі. Справа затягується, змінюються слідчі, прокурори, хоча ще в 2015 році заявляли в прокуратурі про наявність доказів», - оцінює експерт хід розслідування одеських подій.

Серед тих, кого називали винними, є деякі політичні лідери, які або переховуються, або перебувають. На думку Кулика, стосовно них має бути поставлене питання про притягнення до відповідальності.

«Досі ми не маємо зрушень щодо осіб, які фактично організовували антиукраїнські акції в Одесі та намагалися створити «Новоросію» на півдні України», - підкреслив Кулик.

Стосовно натяків на те, що українська влада інспірувала та допустила все це, за його словами, варто врахувати, що у травні влада у цьому регіоні була надслабкою.

«Лише завдяки позиції проукраїнськи налаштованих мешканців Одеси вдалося не допустити повторення Донбасу, подій Донецька та Луганська в Одесі та зберегти місто українським. Нині 2 травня – дата, яку використовують російські пропагандисти та їхня п’ята колона в Україні для дестабілізації та повторення певних елементів подій 2014 року», - резюмував Віталій Кулик.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 людей, більше 200 поранено. Багато людей загинуло під час пожежі в Будинку профспілок.

Як відомо, три роки тому міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обіцяв, що перші вироки у справі по трагедії 2 травня в Одесі будуть винесені ще восени, проте, так і не дотримав слова. До сьогодні відомо лишень про 18 підозрюваних, яких оголошено у розшук.

Рейтинг відповідальності Арсена Авакова доступний за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: