Новий Трудовий кодекс скоротить травневі свята, але збільшить відпустки – депутат

Читать на русском
Людмила Денісова передбачає, що нову редакцію Трудового кодексу буде остаточно ухвалено в червні 2017 року, а його норми почнуть діяти з 1 січня 2018 року.
Людмила ДенісоваФото з відкритих джерел

Нова редакція Трудового кодексу буде ухвалена Верховною Радою України орієнтовно у червні поточного року.

Діяти норми нового Кодексу законів про працю почнуть у такому разі з 1 січня 2018 року, передбачає народний депутат, голова комітету парламенту з питань соціальної політики Людмила Денісова, пише «Слово і Діло», посилаючись на УНН.

До попередньої редакції вже було внесено понад 1900 правок, тож новий Трудовий кодекс має відповідати європейським нормам трудового законодавства, вважає вона.

«Якщо говорити про те, що зараз наближаються свята, то травневі свята залишаться (у випадку ухвалення проекту нового Трудового кодексу – ред.), але не в повному обсязі, тому що там є поправка деяких народних депутатів, яка була підтримана робочою групою на доопрацюванні до другого читання Трудового кодексу, якою 2 травня як свято пропонується не підтримувати. Що стосується відпусток, до відпустка буде 28 діб. Тобто вона буде збільшена і стане такою, як у європейських державах», – зазначила політик.

Трудові відносини в Україні: права й обов'язки працівників і роботодавцівУ зв'язку з можливим майбутнім ухваленням Верховною Радою нової редакції Трудового кодексу, «Слово і Діло» вирішило показати, як регулюватимуться в Україні відносини між працівниками і роботодавцями.

За її словами, нова редакція документу враховує положення конвенції Міжнародної організації праці, завдяки чому будуть збільшені права як працівників, так і профспілкових організацій.

При цьому Денісова заперечила твердження про те, що документ порушуватиме права працівників в частині ведення відеоспостереження за їхньою роботою.

«Зараз говорять про те, що нібито порушуються права громадян і покращуються права роботодавців. Це кажуть ті, хто не читав цей проект Трудового кодексу, хоча він опублікований і на сайті комітету, і на сторінці у Facebook, і той, хто говорить зараз, що, мовляв, буде проводитися відеоспостереження, то спостереження буде тільки за тими, і то за попередньою згодою працівника, у тих галузях нашого виробництва, які потребують цього. Наприклад, це друкування коштів, це виробництво діамантів», – уточнила вона, зазначивши, що у випадку, якщо працівник не погодиться на відоспостереження, його мають перевести на інший вид робіт.

У першому читанні законопроект щодо внесення змін до Трудового кодексу був ухвалений парламентом ще 5 листопада 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: