Вакханалія зі скасуванням депутатської недоторканності: чи хочуть нардепи позбавляти себе привілеїв?

Читать на русском
Питання скасування депутатської недоторканності, що періодично спливає в заявах окремих (переважно опозиційних) політиків, насправді має досить давню історію. У чинному скликанні Верховної Ради обіцянки зняти депутатський імунітет її члени давали з перших днів роботи.
Фото з відкритих джерел

Сьогодні у Верховній Раді знову вимагали скасувати депутатську недоторканність. Фракції «Батьківщини» й «Самопомочі» заради цього навіть заблокували трибуну. Правда, після виголошення заяви про необхідність такого кроку, робота парламенту продовжилась у звичному режимі.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко пообіцяла домогтись скасування недоторканості президентаСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Тема зняття депутатських привілеїв, зокрема, недоторканності, підіймається у Верховній Раді з переконливою постійністю. І, як правило, ініціюють її опозиційні нардепи. Хоча насправді відповідні обіцянки у той чи інший момент давали представники всіх без винятку політичних сил парламенту. Щоправда, судячи з успішності їх виконання, робилося це радше «для годиться».

Нагадаємо, що Верховна Рада проголосувала за законопроект про скасування депутатської недоторканності в першому читанні ще 5 лютого 2015 року. Таке рішення тоді підтримали 365 нардепів. Пізніше, 19 червня того ж року, відповідність такого рішення Основному Закону підтвердив Конституційний Суд України. Після цього норми про внесення відповідних змін у Конституцію (щодо недоторканності депутатів і суддів) мали бути винесені на розгляд парламенту ще раз. Проте відтоді законопроект немов канув у лету.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко обіцяє домогтись зняття депутатської недоторканностіСказано 15 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Втім, як ми вже зазначали, це не завадило цілій низці політиків періодично «піаритися» на цій темі. Для початку відзначимо, що пункт про скасування депутатської недоторканності є у передвиборчих програмах «Радикальної партії», «Самопомочі», «Батьківщини» та «Свободи» (яка, хоч і не подолала прохідний бар’єр, але має своїх представників у Раді серед мажоритарників).

Список депутатів, які особисто пообіцяли проголосувати за скасування депутатської недоторканності, досить широкий. Наприклад, серед представників пропрезидентської фракції тут і Олексій Порошенко, і Владислав Голуб, і Володимир Арешонков, і Максим Курячий. Про те, що друга за розміром фракція – «Народного фронту» – підтримає відповідний законопроект заявляли свого часу її глава Максим Бурбак і партійці Олена Масоріна й Олег Медуниця.

Проголосувати всією фракцією «Батьківщини» за скасування недоторканності депутатів, як тільки воно буде винесене на розгляд пообіцяв у червні минулого року її член Іван Крулько. Навіть «Опозиційний блок» в особі Юрія Бойко заприсягся підтримати цю ініціативу. Певна річ, поки законопроект не винесений на голосування в другому читанні, надати статус «виконано» чи «не виконано» жодній з цих обіцянок «Слово і Діло» не може. Усі вони наразі перебувають у процесі виконання. Хоча, судячи з того, як просувається вирішення цього питання, таке визначення є досить умовним…

Таки же статус поки що має й обіцянка Олексія Гончаренка голосувати за зняття недоторканності з будь-кого з колег по парламенту. Її він дав 21 лютого, але з того моменту спроб позбавити будь-кого з народних обранців імунітету не було.

А от яким обіцянкам «Слово і Діло» вже присвоїло статус «не виконано». Напередодні останніх парламентських виборів Єгор Соболєв пообіцяв, що першим, що зробить «Самопоміч» у новому скликанні Ради, стане якраз скасування недоторканності. Однак відповідну ініціативу подав Президент, і сталося це значно пізніше – аж у січні 2015 року. Про те, що до кінця того року питання зі скасування депутатського імунітету вирішиться, заявляв тоді Юрій Луценко (на той момент – голова фракції БПП), проте, як це часто буває з чинним генпрокурором, ця заява виявилася занадто амбітною.

Двічі провалював обіцянки щодо голосування Радою за це питання її тодішній спікер Володлимир Гройсман – у лютому та в липні 2015-го.

Не вгадали з термінами голосування за скасування недоторканності і Ірина Геращенко разом із Максимом Бурбаком та Олексієм Гончаренком. Геращенко, зокрема, обіцяла відповідну реформу до кінця 2015 року, Бурбак і Гончаренко розгляд цього питання прогнозували в середині липня того ж року.

Характерно, що поки що у народних депутатів немає жодної виконаної обіцянки щодо скасування парламентського імунітету. Навіть Олег Ляшко, який обіцяв на початку лютого просто-напросто звернутися до голови ВР із вимогою винести це питання на розгляд – і той не впорався з цим нескладним завданням. Тож відповідь на запитання «чи хочуть народні депутати скасовувати власну недоторканність», на наш погляд, є очевидною.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: