Третя річниця АТО: що обіцяли і що змогли виконати нардепи

Читать на русском
Слово і Діло проаналізувало, як народні депутати України виконують свої обіцянки, які стосуються АТО.

14 квітня виповнюється рівно три роки зі дня підписання указу про початок антитерористичної операції нинішнім секретарем Ради національної безпеки і оборони, на той момент виконувачем обов'язків президента України Олександром Турчиновим. «Слово і Діло» проаналізувало, як народні депутати України виконують свої обіцянки щодо АТО.

І почнемо відразу з проваленої.

17 березня 2015 року нардеп Олег Ляшко заявив, що фракція «Радикальної партії» не голосуватиме за проект постанови про введення миротворчого контингенту на Донбас, уточнивши, що натиснуть кнопку «проти». Однак під час голосування «радикали» в повному складі проголосували «за».

Годовщина АТО. Обещания депутатовSlovoiDilo

Його колега по парламенту Ольга Богомолець 27 січня 2015 року заявила, що на курсах бійця-рятувальника буде підготовлено 3000 офіцерів, які, своєю чергою, будуть навчати надавати допомогу своїм підлеглим. Пізніше, вона додала, що йшлося про 3500 офіцерів. Але зрештою обіцянка була виконана не повною мірою: відповідну підготовку пройшли 2339 офіцерів.

Народний обранець Андрій Тетерук 15 січня 2015 року заявив, що військкомати очолять люди, які повернулися із зони АТО, отримавши поранення, і за станом здоров'я непридатні для подальшої військової служби. За словами першого заступника начальника ГШ ЗСУ генерал-майор Володимира Талого, станом на 4 лютого 2015 року, 292 з 409 (75% військкоматів) військових комісарів – офіцери, які пройшли безпосередню службу в зоні проведення АТО. Таким чином, дану обіцянку можна віднести до категорії виконаних.

Депутат, а на той момент кандидат на пост президента, Наталія Королевська 29 квітня 2014 року запевнила, що на сході країни війни не буде. Однак бойові дії тривають, а заява сьогодні здається, м'яко кажучи, абсурдною.

Інший парламентарій, заступник голови фракції «Народного фронту» Юрій Береза 5 січня 2015 року заявив, що слідча комісія Ради щодо Іловайська наразі буде переформатована в Комісію з питань всіх подій на Сході. Вже 16 березня 2015 року інший нардеп Олег Осуховський повідомив, що Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони створив Комісію, яка розглядає питання Дебальцевого, Іловайського «котла» і донецького аеропорту.

«Радикал» Ігор Мосійчук 13 січня 2015 року заявив, що його фракція порушуватиме питання про відповідність командирів секторів в АТО в п'ятницю 16 січня того ж року. Згідно зі стенограмою пленарного засідання 16 січня представники фракції «Радикальної партії» не ставили питання про компетентність командирів секторів, які працюють у зоні АТО, а це означає, що свого слова Мосійчук не дотримав.

Нардеп Іван Вінник 19 березня 2015 року запевнив, що Комітет з питань нацбезпеки і оборони, на рівні парламентського контролю, буде робити все, щоб ганебні випадки неправомірного присвоєння статусу учасника АТО не повторювалися. Запити «Слова і Діла» про те, що ж він зробив для виконання цієї обіцянки, депутат ігнорує. На сьогодні заяві присвоєно статус «не виконано».

Також, обіцянку з приводу АТО 15 січня 2015 року дав нардеп Сергій Пашинський. Він заявив, що мобілізованих громадян без військового досвіду до зони АТО не відправлятимуть. Справді, за інформацією прес-служби Міністерства оборони, до зони АТО до сьогодні відправляють тільки тих, хто пройшов спеціальну підготовку і склав остаточний іспит. Тож, обіцянка Пашинського вважається виконаною.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: