Таємний план Шокіна. Хто стоїть за бажанням колишнього генпрокурора повернути свою посаду

Читать на русском
Ольга Василевська-Смаглюкжурналіст

Раніше Віктора Шокіна дражнили Пшонкою. Тому що схожий на свого колегу, того, що втік до Москви, і зовні, і внутрішньо. Така ж форма обличчя, така ж сивина, що видає досвід на прокурорській ниві. Тепер Шокін вирішив піти стопами Святослава Піскуна і через суд поновитися на посаді. Це викликало здивування. Адже Шокін подав позов і проти Президента, і проти Верховної Ради. Якщо на депутатів Шокіну в принципі плювати, то як він міг вчинити так з Президентом? Адже вони куми.

Петро Порошенко не хотів звільняти Шокіна. Він тримав його до останнього. Незважаючи на нападки грузинського реформаторського десанту на чолі з Давидом Сакварелідзе і Віталієм Каськом. Вони пішли, Шокін залишився. Незважаючи на скандал з діамантовими прокурорами Шапакіним і Корнійцем. І ці пішли, а Шокін зміг втриматися. Незважаючи на те, що проамериканські антикоррупційники найняли для відставки Шокіна десант чорних піарників, він все одно втримався. Петро Порошенко вирішив прибрати свого вірного, але вже неабияк заплямованого соратника тільки тоді, коли МВФ почав шантажувати, що не дасть кредит.

Віктор Шокін засмутився. Адже він став розмінною монетою в прямому сенсі слова «монета». Його зняли в обмін на збільшення державного боргу. Своєю образою на Президента він вирішив поділитися з Фемідою. Перший позов про відновлення себе на посаді він подав ще на початку року. Це було як натяк Президенту. Але той не розчув, або йому не доповіли. Позов відхилили за формальною ознакою — не заплатив судовий збір. Вже на другий позов Шокін розщедрився. Його 10 квітня розглядатиме колегія суддів Вищого адмінсуду.

Віктор Шокін поновлюється на посаді. Хто з постмайданних генпрокурорів був найвідповідальніший?«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, хто з останніх генеральних прокурорів є найбільш відповідальним за власні обіцянки.

А тепер про мотиви. Є версія про те, що це таємний план Президента. Прибрати (нехай навіть з метою підвищити до посади прем'єр-міністра) Юрія Луценка. І не витрачатися на голосування у Верховній Раді за нового генпрокурора. В принципі, відновлений за рішенням суду Шокін економить гроші пропрезидентських сил. Але «Народний фронт» навряд чи проголосує за такий розклад, тому що разом з Луценком (за домовленістю) повинен буде піти перший заступник генпрокурора, колишній нардеп від «Народного фронту» Дмитро Сторожук. Хіба що на додачу до Шокіна візьмуть іншого першого заступника від НФ. Але тут є й інша проблема. Шокін навряд чи буде працювати з людьми, нав'язаними коаліційною угодою.

Для того, щоб Шокін зміг відновитися на посаді, Юрій Луценко повинен піти. Добровільно. Але місце прем'єр-міністра поки зайнято, тому йти йому поки нікуди. Хіба що після звіту уряду, з подачі «друзів» Президента, парламент проголосує за недовіру до Кабміну.

Звіт може збігтися ще з однією датою, і тоді карти складуться. 15 квітня поновлюється припинене прокурорське самоврядування. На 55 відсотків, за словами обізнаних прокурорів, воно складається з людей Шокіна. Прокурорське самоврядування може привести до Генпрокуратури і до місцевих органів потрібних йому людей. І, звичайно, буде впливати на призначення генерального.

Але насправді за відновленням Шокіна може стояти не лише Президент і мудровані схеми з повернення пенсіонерів на ключові посади. Віктор Шокін відразу після того, як Порошенко його «здав», змінив політичний орієнтир. Його все частіше стали бачити в компанії Юлії Тимошенко. Це підтверджує той факт, що колишній помічник Шокіна Владислав Куценко нині трудиться помічником-консультантом заступника голови фракції «Батьківщини» в парламенті Сергія Соболєва.

Хоча на сайті ВР цієї інформації немає, а на сайті «Посіпаки» є. Владислав Куценко - вірний міньйон Шокіна. Сам генпрокурор особисто займався закриттям кримінальних справ проти Куценка. Сам Куценко регулярно виступає проти людей Президента: глави НБУ Валерії Гонтаревої, губернатора Запорізької області, колишнього СБУшника Костянтина Бриля. Це говорить про те, що Шокін, можливо, образившись, повністю перейшов на бік Юлії Тимошенко. І спроба відновитися на посаді може означати, що руками Шокіна Тимошенко вирішила полоскотати нерви Президенту і його оточенню.

Крім іншого, старий друг Президента напевно знає багато цікавого. І якщо сам рот не відкриє, то може вкласти в уста Тимошенко багато інформації, що компрометує, про схеми роботи соратників Порошенка і про те, які кримінальні провадження можна було б проти них порушити.

P.S. Ми просто зобов'язані подати позицію згаданого вище Владислава Куценка. За його словами, помічником Соболєва він не є, і кримінальних проваджень щодо нього ніколи не було.

«Доброї ночі Ольга! Прочитав Ваш матеріал про «таємний план Шокіна»! Дуже здивований поданій Вами інформації щодо мене. По-перше, помічником Сергія Соболєва я сьогодні не є, оскільки я продовжую обіймати прокурорську посаду в ГПУ. По-друге, помічником Соболєва я перестав бути в день мого призначення помічником Генпрокурора, тобто з червня 2015! Думаю порядно було б з Вашого боку спростувати подану Вами інформацію! З повагою, Владислав Куценко

P.S. жодних кримінальних справ щодо мене Шокін ніколи не закривав і не займався цим питанням, оскільки таких справ ніколи не було. Перед підготовкою публікації такого змісту Ви могли зробити запити до ВРУ і ГПУ і отримали б відповіді на всі питання».

Ольга Василевська-Смаглюк, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: